VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Geen opheldering in chaos rond top ASMI

Chipmachinemaker ASMI heeft het conflict met zijn voormalige financieel directeur Naud van der Ven bijgelegd. De zitting bij de Utrechtse rechtbank, die voor volgende week was gepland, is daarom geschrapt.

Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Van der Ven kreeg april dit jaar te horen dat zijn arbeidscontract niet werd verlengd, omdat hij had aangedrongen op het vertrek van ceo Chuck Del Prado, de zoon van oprichter en grootaandeelhouder Arthur del Prado.

'Graaien'
Nadat bekend werd dat het contract van Van der Ven om die reden niet werd verlengd, zei toenmalig president-commissaris Paul van der Hoek in de media dat de cfo een te hoge vertrekpremie eiste.

Van der Ven zou bij vertrek recht hebben op een vergoeding van zes maanden, zowel bij ontslag als bij vrijwillig afscheid. Volgens Van der Hoek vroeg hij echter veel meer dan een jaarsalaris (275.000 euro).

Eerherstel
Van der Ven vond dat ASMI hem neerzette als een graaier en stapte naar de rechter om eerherstel af te dwingen. De zaak zou volgende week voorkomen, maar is afgeblazen omdat Van der Ven opeens ‘tot nieuwe inzichten’ is gekomen. ‘Het is niet nodig mijn naam te zuiveren, omdat die niet beschadigd is’, zegt de voormalig financieel topman nu.

Over het hoe en waarom van dit inzicht, wil hij niets kwijt. Over de hoogte van de vergoeding die hij krijgt zegt hij: 'dat komt ooit in een jaarverslag te staan.' Verder hebben partijen afgesproken geen mededelingen te doen.

Gerommel
Het rommelt al een tijdje bij ASMI. De winst op ASM Pacific Technologies wordt al jaren opgesoupeerd om de verliezen van de Nederlandse chipmachinefabriek af te dekken. Aandeelhouders zien niets van die winst.

Van der Ven was sinds 2005 de financiële man van ASMI. Hij vond dat er een verandering in leiderschap moest komen om het bedrijf beter te laten presteren en had geen vertrouwen in de professionele bestuurlijke verhoudingen in de top van het bedrijf.

Ommekeer
Ook grootaandeelhouders Hermes en Fursa dachten er zo over. Ruim een jaar geleden eisten zij bij vader Arthur del Prado het vertrek van zoon en topman Chuck del Prado. Een nieuwe topman zou de ommekeer moeten betekenen voor de permanent tegenvallende resultaten

De twee schoven bovendien een eigen kandidaat naar voren. Maar tijdens de aandeelhoudersvergadering van 1 mei 2008, waarop hierover gestemd moest worden, oefende de Stichting Continuïteit haar optierecht uit en was ineens de grootste aandeelhouder.

Onderzoek wanbeleid
Hermes, Fursa en de VEB stapten daarop naar de Ondernemingskamer om de stichting het stemrecht op haar aandelen te ontnemen en om een onderzoek in te laten stellen naar mogelijk wanbeleid van bestuur en commissarissen.

Op 9 maart dit jaar ruimde commissaris Leon van den Boom het veld, naar verluidt vanwege de onveranderde positie van ceo Del Prado junior. Eind maart 2009 werd duidelijk dat de raad van commissarissen Van der Ven zou voordragen voor herbenoeming. Hij stelde als voorwaarde dat de problematische verhouding binnen de raad van bestuur opgelost zou worden, wat betekende dat Del Prado het veld zou moeten ruimen. De gevolgen zijn bekend: ook Van der Ven liep zich stuk op de onveranderde positie van Del Prado.

Boeiende verhoren
Van der Ven wilde daarop via de rechtbank met een voorlopig getuigenverhoor de feiten boven tafel krijgen, om zijn positie te kunnen bepalen bij het aanvechten van zijn ontslag.

Hij vroeg de rechtbank alle huidige commissarissen en Van den Boom onder ede te mogen horen om zo bewijs te verzamelen dat hij zijn werk altijd naar behoren heeft verricht en dat Van den Boom is afgetreden vanwege het aanblijven van Del Prado, terwijl de commissarissen begin 2009 eigenlijk al besloten hadden Del Prado te vervangen.

Het beloofden boeiende verhoren te worden, die welicht meer inzicht zouden verschaffen in de chaos in de top van ASMI. Helaas voorkomen de nieuwe inzichten van Van der Ven dit.



Gerelateerde artikelen