VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Triest einde voor Van der Moolen

Het eens zo statige handelshuis Van der Moolen is definitief vergane glorie. De hoop was nog even gevestigd op een doorstart in afgeslankte vorm, maar de rechtbank in Amsterdam heeft donderdag het faillissement van het effectenhuis uitgesproken.

Dit betekent dat Van der Moolen wordt geliquideerd. De bewindvoerders geven donderdagmiddag een persconferentie waarin ze de nieuwste ontwikkelingen toelichten.

Aandelendump
Beleggers lieten donderdagochtend hun laatste strohalm los en dumpten de aandelen Van der Moolen massaal, nadat de bewindvoerders van het effectenhuis woensdagavond het faillissement hadden aangevraagd. 

Bij opening van de beurs donderdagochtend, noteerde het aandeel direct 65 procent lager. Na uitspraak van het faillissement liep dit nog iets verder op tot een verlies van bijna 70 procent. Het aandeel Van der Moolen vertegenwoordigt in de middag nog een waarde van 0,09 eurocent. 

Slotakkoord
Woensdagavond maakte de bewindvoerder van het noodlijdende bedrijf bekend dat de lopende rekeningen en salarissen van het personeel over september niet meer kunnen worden betaald. 

Duidelijk werd dat een doorstart voor Van der Moolen in afgeslankte vorm niet mogelijk is. Wel werd woensdag eerder op de dag bekend dat het onderdeel Financial Services (Aespen) wordt overgenomen door veertien medewerkers van Van der Moolen. Het onderdeel bemiddelt in aandelen- en derivatentransacties voor de professionele markt. De medewerkers bij de tak nemen de activiteit voor een onbekend bedrag over.

Met de huidige financiële bezittingen, waaronder een belang in de beurs van New York (NYSE), zullen eerst de schulden en verplichtingen worden ingelost. Er zal niet veel overblijven voor de aandeelhouders.

Onafhankelijk onderzoek
Hoe lang het slotakkoord van Van der Moolen gaat duren is niet duidelijk. De manier waarop het faillissement tot stand is gekomen, is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk.

De blunders van de afgelopen jaren rechtvaardigen in elk geval een onafhankelijk onderzoek door deskundigen. De VEB overweegt juridische actie, maar wacht de aandeelhoudersvergadering van 9 oktober af. Daar is het aan bestuur en commissarissen om verantwoording af te leggen voor de jammerlijke val van Van der Moolen. Gerelateerde artikelen