VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Draka-topman Sandy Lyons vertrekt

De Amerikaanse topman Sandy Lyons van Draka stopt onverwacht bij het kabelbedrijf. Zijn vertrek volgt daags na het mislukken van de fusie met de Italiaanse branchegnoot Prysmian.

Lyons vindt het tijd om met zijn gezin terug te keren naar de Verenigde Staten en wordt vanaf 1 januari vervangen door de huidige financiële topman Frank Dorjee.

Hoewel het stoppen van Lyons in een adem wordt genoemd met de wens om naar zijn vaderland terug te keren, vertrekt hij toevallig vlak na het mislukken van de fusie met de Italiaanse branchegenoot Prysmian.

Zowel Draka, als Lyons rept hierover met .

'Fusie'
Op 29 juni werd bekend dat Draka en Prysmian een in de vorm van een aandelenruil nastreefden. Op dat moment was de marktwaarde van Draka 365 miljoen euro, terwijl Prysmian zo'n 1,8 miljard euro waard was op de beurs.

Hoewel van een fusie werd gesproken, zag het er naar uit dat om een overname door het Italiaanse bedrijf ging. Met het samengaan zou een marktleider in diverse segmenten van de kabelmarkt ontstaan.

Onoverbrugbare bezwaren
De gesprekken werden in september omdat de bedrijven onder meer op onoverbrugbare bezwaren van de Europese mededingingsautoriteiten zouden stuiten.

Draka is actief in dertig landen in Azië, Noord-Amerika en Europa. Het bedrijf zag in de eerste helft van dit jaar de winst kelderen tot 6 miljoen euro, een daling van 88 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam met 43 procent af tot 1,02 miljard euro.

Beloning Lyons
Ook in 2008 waren de resultaten slecht. Desondanks streek Lyons voor dat jaar een zeer royale bonus op. Bovenop zijn basissalaris van 516.250 euro, ontving hij nog eens 423.343 euro. Dit was goed voor een tiende plaats in de .Gerelateerde artikelen