VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Draka voert druk verder op en bevestigt steun voor Prysmian-bod

Draka wil graag in Italiaanse handen overgaan. De kabelfabrikant heeft haar steun voor het Prysmian bod officieel kracht bij gezet. De bal ligt nu weer bij Xinmao.

Ook Draka-grootaandeelhouder Flint (48,48 procent) schaart zich achter bestuursvoorzitter Frank Dorjee en zijn commissarissen.

Maar die steun is niet onvoorwaardelijk. Als een partij een bod neerlegt dat 16,3 procent hoger ligt dan het Prysmian bod, kan Flint haar toezegging intrekken.

Dit blijkt uit van Prysmian.

Prysmian-bestuursvoorzitter Valerio Battista heeft omgerekend 17,20 euro per aandeel over voor Draka, de helft in contanten en de andere helft in Prysmian-aandelen. Xinmao's indicatieve biedprijs ligt met 20,50 euro per aandeel (volledig in contanten) ruim 19 procent boven het Italiaanse bod.

Cruciaal
Tot nu toe waren de gemaakte afspraken tussen Flint en Prysmian onbekend, maar het gisteravond door Prysmian vrijgegeven biedingsbericht geeft meer duidelijkheid.

De rol van Flint is cruciaal. Als initiator van de strijd om Draka is het slagen van ieder bod afhankelijk van Flint's medewerking.

Als Xinmao uiteindelijk een definitief bod neerlegt, wordt het voor Flint niet eenvoudig dit naast zich neer te leggen. Daarmee zou Flint de keuzevrijheid van de overige aandeelhouders ernstig inperken. Het wordt hen dan onmogelijk gemaakt een hogere prijs voor hun Draka-aandelen te ontvangen

 Laatste ontwikkelingen in overnamestrijd om Draka


Chinees alternatief
Om Draka-aandeelhouders een reëel alternatief te bieden voor Prysmian moet het Chinese Xinmao uiterlijk 26 januari haar officiële overnamedocument publiceren. Dat is de dag waarop Draka haar aandeelhouders ontmoet om over het Italiaanse bod te discussiëren.

De Chinezen hebben dus haast. Eerder gaf Xinmao-adviseur Joop Krant al aan dat topman Du Kerong vastbesloten is de achterstand op hun Italiaanse rivaal in te lopen.

Volgens de Nederlandse overnamewetgeving heeft de Chinese investeringsgroep tot en met 14 februari de tijd om een biedingsbericht ter goedkeuring bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in te dienen. Maar om niet achter het net te vissen, moet Xinmao-topman Du Kerong sneller schakelen.

Draka roept op tot verkoop eigen aandeel 
Nu de overnamestrijd zijn climax nadert lijkt Draka-bestuurder Frank Dorjee zijn geduld te verliezen met kritische aandeelhouders. Namens beleggers stelde de VEB het Draka-bestuur een aantal vragen.

De reactie van Draka in het kort: als het u niet bevalt moet u de aandelen maar verkopen. Later meer over de vragen van de VEB en de antwoorden van Draka.


 
 Uit de brief van Draka aan de VEB

Aanmeldperiode gestart
Vanaf donderdag 6 januari kunnen aandeelhouders hun stukken aanbieden bij Prysmian. Volgens de Nederlandse wet moet deze eerste aanmeldtermijn minimaal vier weken duren.

Uiterlijk zes dagen voor het verstrijken van deze termijn moet Draka dan een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) houden om het Italiaanse bod te bespreken. Deze is gepland voor 26 januari.

Als Xinmao voor die tijd het biedingsbericht in elkaar weet te draaien, kan haar bod ook in deze vergadering worden besproken. Maar Draka is daartoe niet verplicht en kan ervoor kiezen op een later tijdstip een bijzondere aandeelhoudersvergadering te organiseren.

Draka-topman Dorjee heeft wel al laten doorschemeren dat Draka het Chinese bod in de bava van 26 januari zal bespreken op voorwaarde dat het biedingsbericht van de Chinezen klaar is.

AANMELDEN OF NIET? 
Vanaf vandaag, donderdag 6 januari, kunnnen aandeelhouders hun aandelen Draka aanmelden bij Draka. Xinmao heeft (nog) geen officieel bod uitgebracht. Wat nu te doen?

Er zijn meerdere mogelijkheden:

AFWACHTEN:
Beleggers wachten met aanmelden van hun stukken totdat Xinmao over de brug komt.

Voordeel: Xinmao biedt meer voor de aandelen. Hoger rendement dus.

Nadeel: Als Prysmian na de eerste aanmeldperiode zijn bod gestand doet is aanmelden niet meer mogelijk. Beleggers blijven dan zitten met slecht verhandelbare stukken.

Overigens komt dit zelden voor. Meestal wordt de biedingstermijn verlengd. Dan zouden aandeelhouders alsnog kunnen kiezen tussen (mogelijk twee partijen).

TOCH AL AANMELDEN VOOR DE ZEKERHEID
Aandeelhouder kunnen er ook voor kiezen zekerheidshalve nu al hun stukken aan te melden bij Prysmian.

Voordeel: Mocht Xinmao nog met bod komen, dan kan aanmelding ongedaan worden gemaakt en omgezet in een keuze voor het hogere bod van Xinmao.

Nadeel: In dit scenario is wel voorwaarde dat Prysmian het bod nog niet gestand doet na eerste aanmeldperiode (komt ook haast nooit voor) en de biedingstermijn verlengt.

In deze situatie kunnen spijtoptanten hun eerdere beslissing om aan te melden weer terugdraaien. Anderzijds krijgen beleggers die in eerste instantie juist niet hadden aangemeld, alsnog daartoe de gelegenheid.

Na de verlengde biedingstermijn moet de bieder bekendmaken of hij het bod alsnog gestand doet.    




Gerelateerde artikelen