VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Xinmao trekt zich terug uit overnamestrijd om kabelaar Draka

Het Chinese Ximao gaat geen officieel bod uitbrengen op kabelfabrikant Draka. Xinmao laat weten niet genoeg tijd te hebben om concurrent Prysmian af te troeven.

Dat laat Xinmao weten in een persverklaring.

Gisteren kwam de andere geïnteresseerde in Draka, het Italiaans Prysmian met zijn biedingsbericht. Kabelfabrikant Draka bevestigde graag in Italiaanse handen over te gaan. Ook Draka-grootaandeelhouder Flint (48,48 procent) schaart zich achter bestuursvoorzitter Frank Dorjee en zijn commissarissen.

Om Draka-aandeelhouders een reëel alternatief te bieden voor Prysmian moest Xinmao uiterlijk 26 januari haar officiële overnamedocument publiceren.

Dat is de dag waarop Draka haar aandeelhouders ontmoet om over het Italiaanse bod te discussiëren.Die tijdsdruk voeren de Chinezen nu aan om van een officieel bod af te zien.

Koers Draka
Prysmian heeft omgerekend 17,20 euro per aandeel over voor Draka, de helft in contanten en de andere helft in Prysmian-aandelen. Xinmao gaf eerder een indicatieve biedprijs af van 20,50 euro per aandeel (volledig in contanten) ruim 19 procent boven het Italiaanse bod.

De koers van het aandeel Draka struitert sinds eind november tussen 19 euro en 19,60 euro. Dat is een stuk onder het indicatieve bod van Xinmao, een teken dat beleggers niet zeker waren van de interesse van Xinmao.

Naar verwachting zal de koers nu verder zakken tot de biedprijs van Prysmian. Beleggers proberen via de beurs nog te profiteren van koersen die boven de biedprijs liggen.

Verrassing
Het afhaken van Xinmao komt toch nog als een verrassing. Dat Xinmao was al langer bekend.

Xinmao-adviseur Joop Krant daar op 20 december over: "Door acties van Prysmian -en Draka heeft daar aan meegewerkt- is dat proces (uitbrengen van een biedingsbericht) onder grote druk gekomen. Dat is nu eenmaal zo."

Krant typeerde Xinmao-topman Du Kerong als een man die gewend is zijn zin te krijgen. Krant: 'Xinmao-topman Du heeft het zo gezegd: "Ik ben niet gewend om zaken af te blazen die ik in mijn hoofd heb."'

Er lijkt deze keer niets anders op te zitten voor de Chinese investeerder.

Aanmelden aandelen
Vanaf donderdag 6 januari kunnen aandeelhouders hun stukken aanbieden bij Prysmian. Volgens de Nederlandse wet moet deze eerste aanmeldtermijn minimaal vier weken duren.

Uiterlijk zes dagen voor het verstrijken van deze termijn moet Draka dan een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) houden om het Italiaanse bod te bespreken. Deze is gepland voor 26 januari.

Draka roept op tot verkoop eigen aandeel 
In de aanloop naar de verkoop van Draka leek bestuursvoorzitter Frank Dorjee zijn geduld te verliezen met kritische aandeelhouders. De VEB wees Draka namens beleggers op haar wettelijke plicht om andere bona fide partijen gelijke kansen te geven om tot een openbaar bod te komen.

De reactie van Draka in het kort: als het u niet bevalt moet u de aandelen maar verkopen.
 
 Uit de brief van Draka aan de VEB
Gerelateerde artikelen