VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING praat met OCBC over verkoop Aziatische private banking-tak

De Singaporese bank Oversea-Chinese Banking Corporation (OCBC) praat met ING over de overname van de Aziatische private banking-tak van ING. Dat heeft OCBC dinsdag bekendgemaakt.

OCBC wil niet uitwijden over de voortgang van de gesprekken of over financiële details. Maar aandeelhouders dienen er rekening mee te houden dat er geen zekerheid bestaat dat de gesprekken een overeenkomst zullen opleveren, zegt OCBC.

Staat afbetalen
ING wil in totaal voor 6 tot 8 miljard euro aan activiteiten verkopen, om de 10 miljard euro af te betalen die de financieel dienstverlener vorig jaar oktober van de Nederlandse staat leende om zijn kernkapitaal te versterken.

Vorige week verkocht ING daartoe de Zwitserse private banking activiteiten aan de Zwitserse bank Julius Baer. Met de verkoop komt voor 200 miljoen euro ruimte op de balans vrij en wordt een boekwinst behaald van 150 miljoen euro.

In het licht van de desinvesteringswens van 6 tot 8 miljard euro, slechts een .

Meer zoden aan de dijk
Bij de verkoop van de Aziatische activiteiten, die tegelijk met de Zwitserse private bank in de etalage werden gezet, zijn de verwachtingen hoger gespannen.

Deze tak wordt geacht meer op te brengen dan de Zwitserse, aangezien de groeivooruitzichten beter zijn. In Azië wordt voor 11 miljard euro beheerd, waarover in 2008 een winst werd behaald van 111 miljoen euro.

Een opbrengst van 8 keer die jaarwinst lijkt redelijk, waarmee het Aziatische deel een kleine 900 miljoen euro zou moeten opleveren. In totaal levert de vermogensbeheerdivisie dan 1,8 miljard dollar op.

Eerder meldde een persoon bekend met de situatie dat ING 1,5 miljard dollar verwacht op te halen met de verkoop van de Aziatische private bank onderdelen en dat de overeenkomst 'binnen enkele weken' gesloten zou moeten worden.

Overige overnamekandidaten
Naast de Singaporese bank, is ook HSBC in de race voor de Aziatische ING-onderdelen. DBS Group werd ook als geïnteresseerde gezien, maar heeft zich naar verluidt teruggetrokken uit de strijd om de Aziatische private banking-acitiviteiten. Dat meldde een bron bekend met de situatie dinsdag.

DBS is volgens de bron niet bereid een overnamepremie te betalen voor de onderdelen omdat het al een veel grotere aanwezigheid in de Aziatische markt voor private banking heeft dan ING.

Derde verkoop
In het kader van het ophalen van kapitaal om staatssteun terug te betalen, verkocht ING vorige maand ook al zijn Australische en Nieuw-Zeelandse levensverzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten voor euro 1,1 mrd aan joint venture-partner Australia and New Zealand Banking Group.Gerelateerde artikelen