VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML weer winstgevend maar herstel markt is nog ver weg

Na twee kwartalen rode cijfers maakt chipmachinefabrikant ASML weer winst. Meer nog dan de eigen verwachting van een maand geleden. Maar van een definitief herstel van de chipverkopen is nog geen sprake.

ASML heeft na twee kwartalen van verlies weer zwarte cijfers aan zijn aandeelhouders. En ook analisten zijn verrast door de prestaties van de chipmachinefabrikant over het derde kwartaal: een verdubbeling van de verkopen, een bescheiden winst en een positief vooruitzicht voor de laatste maanden van het jaar.

Helemaal als een verrassing komen de resultaten niet. Allereerst was er al het positief ontvangen tweede kwartaalrapport waarin ASML al een behoorlijke orderstroom liet optekenen. Vorige maand verhoogde chipmachinefabrikant ASML al een verhoging van de omzet.

Netto omzet (mln €) Q3 2009 Q2 2009Q3 2008 
Operationele winst(mln €)  555 277 696
Netto winst (mln €) 39 -124 83
Koers aandeel ASML 21,61 (13 okt) 16,53 (15 juli) 10,91 (13 okt)
Waarde nieuwe orders (mln €) 777  
Cijfers ASML

En ook onderzoeksbureau Gartner voor de sector: het voorspelde een forse groei in investeringen in de chipindustrie in het tweede kwartaal. Chipproducent Intel beantwoordde de voorspellingen van Gartner door een kwartaalwinst van 1,9 mrd te boeken. Dat is bijna evenveel als in het derde kwartaal van 2008, nog voor de recessie hard toesloeg.

Toch is van een definitief herstel in de chipindustrie geen sprake, zo zegt ook ASML-bestuursvoorzitter Eric Meurice. De omvang van de mondiale chipmarkt is nog lang niet terug op het niveau van voor de huidige crisis. Het herstel van de omzet is vooral te danken aan vervanging van bestaande chipmachines bij klanten (chipfabrikanten) door geavanceerdere modellen.

Nieuwere machines moeten het werk van chipfabrikanten efficiënter maken en hen de nodige kosten besparen. Die kostenbesparing moet ook in het productieproces van ASML zijn doorgevoerd want de verkoopprijs per machine is in het derde kwartaal gedaald ten opzichte van de voorafgaande drie maanden

Groei later
Een groei van de mondiale chipproductie - en dus een groei van de vraag naar chipmachines- verwacht Meurice niet voor de tweede helft van 2010. Over heel 2010 zal dan ook naar verwachting verlies worden geleden.
Beleggers lijken alvast een voorschot te hebben genomen op het hestel vanaf zomer volgend jaar. De koers van het aandeel ASML is in een jaar tijd verdubbeld.
Gerelateerde artikelen