VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pharming verliest meer in derde kwartaal; baten schuiven door naar laatste kwart

Biotechnologiebedrijf Pharming heeft in het derde kwartaal van dit jaar een groter nettoverlies geleden dan in dezelfde periode in 2008. Dit is vooral een gevolg van hogere kosten voor onderzoek en de ontwikkeling van de middelen Prodarsan en Rhucin.

Daar komt bij dat een eenmalige boekwinst als gevolg van de omzetting van obligaties nog niet in de cijfers is opgenomen. Omdat hier wel op werd gerekend, vielen de resultaten voor het derde kwartaal tegen.

Beleggers reageerden dan ook teleurgesteld. Het aandeel tuimelde in de ochtend 3,7 procent omlaag op de Amsterdamse beurs.

Rentelasten obligatieschuld sterk omlaag
Tegenover de tegenvallende resultaten, stond het positieve bericht dat de jaarlijkse rentelasten sterk zijn teruggedrongen door het verlagen van de uitstaande obligatieschuld, middels een omzetting van obligaties in aandelen. In plaats van 4,8 miljoen euro is Pharming hier nu 1,9 miljoen euro per jaar aan kwijt.

De converteerbare schuld is door de omzetting verlaagd van 35,8 miljoen euro tot 10,9 miljoen euro.

Baten in vierde kwartaal
De eenmalige boekwinst die uit de omzetting van de obligaties voortkomt, verschijnt dus in het laatste kwartaal in de cijfers. Ook de mijlpaalbetalingen, die het bedrijf eerder dit jaar aangaf te verwachten, moeten nog binnenkomen.

Een woordvoerder van Pharming bevestigde dit. ‘De verwachting dat we 10 miljoen euro aan mijlpaalbetalingen ontvangen van Aslan in verband met het product lactoferrine, staat nog steeds. Daaraan is niets veranderd.'

Dit kwartaal steeg het nettoverlies van 7,4 miljoen euro naar 8 miljoen euro. Pharming kon nog geen substantiële omzet melden.

Bestuursvoorzitter Sijmen de Vries van Pharming zei in de toelichting vertrouwen te houden in de perspectieven van het bedrijf, waaronder de voortgaande samenwerkingsgesprekken voor Rhucin en het versterken van de financiële positie.

Ontwikkeling Rhucin
Over de stand van het registratieproces van Rhucin werd verder niet gecommuniceerd. Het bedrijf werkt hard om het middel tegen acute zwellingen van zacht weefsel op de markt te krijgen.

Pharming maakte vorige maand bekend dat de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA het middel onder de loep neemt. Die procedure loopt. De vraag is wanneer het hoofdproduct naar de markt komt.

Pharming meldde dat de Amerikaanse bank UBS zijn belang in het bedrijf heeft uitgebreid tot 8,3 procent. Eerder was dat ruim 4 procent. De uitbreiding is een teken van vertrouwen in de ontwikkelingen van Rhucin.
Gerelateerde artikelen