VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dockwise wil met notering aan Damrak liquiditeit van aandeel verhogen

Na verzekeraar Delta Lloyd en vastgoedfonds Atrium, maakt nu dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Dockwise bekend nog dit jaar naar de Amsterdamse beurs te willen komen.

is al genoteerd aan de beurs van Oslo en wil met name de liquiditeit van het aandeel verhogen.

‘Oslo blijft de primaire notering, maar in december willen we ook een tweede notering in Amsterdam', aldus bestuursvoorzitter Andree Goedee.

De Amsterdamse beursnotering van Dockwise zal naar verwachting in december een feit zijn.

Kapitaal ophalen
Het bedrijf, gespecialiseerd in zwaar zeetransport voor opdrachtgevers uit de olie-industrie, maakte vandaag ook bekend 220 tot 250 miljoen dollar op te willen halen met de plaatsing van nieuwe aandelen bij bestaande aandeelhouders.

In totaal worden zo'n 183 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven, zo stelt een woordvoerder in een toelichting. Momenteel staan er grofweg 230 miljoen aandelen Dockwise uit.

Met de opbrengst van de uitgifte wil het bedrijf zijn schulden aflossen en zo de balans versterken. ‘Hiermee verwachten we dat we binnen de convenanten te kunnen blijven', aldus Goedee.

Het Nederlandse investeringsfonds HAL Invest doet mee aan de aandelenemissie.

Beursgangen
Dockwise is de derde onderneming die dit jaar bekend maakt een notering aan de beurs van Amsterdam te willen realiseren. 

op 6 augustus bij de presentatie van de halfjaarcijfers een notering in Amsterdam na te streven. Maandag werd dat de beursnotering naar verwachting op 3 november een feit is.

Aviva, de Britse eigenaar van verzekeraar Delta Lloyd, brengt echter niet de hele onderneming naar de beurs. Na de emissie zal 38,4 tot 42,2 procent van de aandelen Delta Lloyd verhandelbaar zijn.

In augustus waagde het als eerste dit jaar de stap naar de Amsterdamse beurs. Met een marktwaarde van ongeveer 870 miljoen euro een serieuze beursganger.

Toch overheerst hier de vraag waarom Atrium Nederland heeft uitgekozen voor de beursgang. Er is niets Nederlands aan het fonds. Het is gevestigd op Jersey, waar ook de aandeelhoudersvergaderingen plaatsvinden en het vastgoedbezit ligt in Oost Europa.

Voor geld naar publieke markt
Beursbedrijf NYSE Euronext liet recent weten dat de interesse in een beursgang weer toeneemt. In 2010 en 2011 wordt een stijging van het aantal ipo's verwacht. Aangezien het krijgen van leningen bij banken niet altijd soepel verloopt, zullen de bedrijven zich tot de publieke markt wenden.

De ontwikkeling is een opsteker voor Euronext, waar de laatste beursgang voor Atrium, een jaar eerder plaatsvond en het afgelopen jaar veel fondsen vertrokken.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen