VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overname Dockwise loopt minder soepel dan gehoopt voor Boskalis

Met de steun van grootaandeelhouder HAL leek Boskalis de overname van Dockwise snel voor elkaar te hebben. Maar een gelopen race is het allemaal nog niet.

Van jager tot prooi in een half jaar. Het overkomt zeetransporteur Dockwise.

In juli wist Dockwise na een zware strijd alsnog concurrent Fairstar binnen te halen. Juist die overname was het sein voor Boskalis om te proberen Dockwise in te lijven.

Of zoals Boskalis-topman Peter Berdowski onlangs liet optekenen in de Volkskrant: "Wij geloofden onvoldoende in Dockwise zelf. Fairstar was een geduchte concurrent. Maar nu Dockwise hen heeft ingelijfd is het de ideale match."

Linking pin
In die "ideale match" is een sleutelrol weg gelegd voor investeerder Hal, dat zowel in Boskalis als Dockwise meer dan dertig procent van de aandelen houdt.

Daarnaast is Hal met zijn directeur Jaap van Wiechen vertegenwoordigd in de raad van commissarissen van zowel Dockwise als Boskalis.

Voor de investeringsmaatschappij van de familie Van der Vorm lijkt het een kwestie van afwegen en rekenen, maar per saldo is het vooral een soort vestzak-broekzak verhaal.

Via Boskalis kan het namelijk blijven meeprofiteren van de synergievoordelen die de combinatie voor ogen heeft.

Uitbreiding belang
Het zou niet verbazen als de investeerder een overnamescenario al in het achterhoofd had toen het medio dit jaar zijn belang in Dockwise verhoogde van 17,87 procent naar 31,7 procent.

Hal kocht dit belang via participatie in de aandelenemissie van Dockwise ter financiering van Fairstar, maar kocht daarnaast via de losse claimhandel ook nog eens flink bij.

Hal leek daarmee een gok te nemen omdat de overname van Fairstar nog niet in kannen en kruiken was.
Met de bieding van Boskalis op Dockwise en de gemakzucht waarmee Boskalis topman Peter Berdowski doet over een rechtszaak tegen Fairstar lijkt de beslissing van Hal minder riskant dan toentertijd gedacht.

Met een groot belang van bijna 32 procent verschaft het Boskalis gelijk een grote positie in Dockwise.
Hal kon niet over de grens van 33 procent gaan, want volgens de regels van de Noorse beurs, waar Dockwise tevens notering heeft, had het dan een verplicht bod moeten uitbrengen.

Tegenstribbelen
Zo soepel als gehoopt verloopt het allemaal niet voor Hal en Boskalis. Enkele grootaandeelhouders van Dockwise vinden het bod van 17,20 euro te laag.

Het gaat hier om Project Holland Fonds en Sankaty Advisers. Beide zijn ingestapt bij de beursgang. Tezamen met Hal namen zij toen het belang van de Britse investeringsmaatschappij 3i over.

Later participeerden zij net als Hal mee in de emissies ter financiering van het megaschip Vanguard en bij de emissie voor Fairstar. Gecombineerd zijn zij goed voor circa 20 procent van de aandelen Dockwise.

Nog problematischer is dat inmiddels ook Dockwise de geboden prijs als te laag heeft afgedaan. Of Hal en Boskalis daar rekening mee hadden gehouden is de vraag.

Goede onderhandelaar
Boskalis bij de inlijving van Smit Internationale enkele jaren teug laten zien een goede onderhandelaar te zijn.

Het bedrijf uit Papendrecht bood aanvankelijk 60 euro per aandeel Smit. Enkele maanden later, januari 2010, verhoogde Boskalis het bod met slechts 4,5 procent en kreeg daarmee wel de steun van bestuur en commissarissen van Smit.

Bij het huidige bod heeft Boskalis 682 miljoen euro voor Dockwise over, afgezet tegen de 3,4 miljard euro marktkapitalisatie voor Boskalis.

Boskalis staat er financieel zeer sterk voor en kan een hogere prijs goed betalen. Voor Hal zal het allemaal niet zo veel uitmaken.

MEER BOSKALIS:

26 november 2011

16 november 2011

21 augustus

16 augustus 2012

15 maart 2012





Gerelateerde artikelen