VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Meer verwatering in het vat bij Dockwise

Zittende aandeelhouders van Dockwise kregen eerder dit jaar al een claimemissie van 197 miljoen dollar te verwerken. Het ziet ernaar uit dat hier nog een verwatering met 50 miljoen dollar bovenop gaat komen.

Dockwise maakte maandag namelijk bekend dat de terugbetalingstermijn van 50 miljoen dollar aan preferente aandelen uitgegeven aan investeringsfonds en grootaandeelhouder Hal wordt verlengd.

De oorspronkelijke uiterste datum voor aflossing was 1 oktober. Dat is nu mei volgend jaar geworden.

Als het bedrijf de financiering niet aflost, worden de stukken geconverteerd in gewone aandelen. Een klein deel hiervan gaat dan naar Hal.

Maar omdat het belang van het fonds bijna aan het plafond van 33 procent zit, zal Dockwise de rest moeten aanbieden aan andere investeerders.

Niet wenselijk
Zittende aandeelhouders van Dockwise kregen eerder dit jaar al een claimemissie van 197 miljoen dollar te verwerken. Het ziet ernaar uit dat hier nog een verwatering met 50 miljoen dollar bovenop gaat komen.

Tot in mei volgend jaar zijn er drie periodes van maximaal een week waarin Dockwise deze conversie kan doen. In overleg met Hal kan de aflossing nog verder worden uitgesteld tot uiterlijk juni 2014. Maar dit lijkt niet wenselijk omdat Dockwise jaarlijkse 9 procent rente betaalt op de financiering.

Schulden
Het bedrijf presenteerde het uitstel als onderdeel van een opschoning van zijn schulden. Met de overname van concurrent Fairstar deze zomer is de schuldpositie sterk veranderd.

Volgens manager investor relations Fons van Lith heeft Dockwise er kortlopende financiering van Fairstar bijgekregen. Deze loopt toevallig ook mei volgend jaar af en Dockwise moet kijken hoe het daarmee om gaat.

"Je kunt nu van buitenaf niet beoordelen of we compliant zijn met de ratio's", zei Van Lith. Daarmee doelde hij op de convenanten met de kredietverstrekkers waarin bepaalde grenzen zijn gesteld aan de schuldratio's van het bedrijf.

Schip
Maar belangrijker is dat het bedrijf in zijn maag zit met een schip waarvan het niet wist dat Fairstar het had besteld. Het bedrijf is in overleg met de bouwer van het schip om het aan de wensen en behoeften van Dockwise aan te passen. Maar duidelijk is dat het een omvangrijke onvoorziene kostenpost betekent.

Volgens Van Lith was de financiering van Hal bedoeld als extra buffer voor het geval het bedrijf na afronding van de overname van Fairstar te maken zou krijgen met een tegenvaller. Het schip is volgens hem zo'n tegenvaller.

"We hebben gezegd het zou kunnen dat we naderhand snel kunnen aflossen. Als we iets tegenkomen dat meer eigen vermogen vergt, is het een kussen om tegenvallers op te vangen."

Daarmee lijkt conversie en dus verwatering onvermijdelijk. Hoe groot deze precies is zal dan afhangen van de interesse onder andere investeerders en de ontwikkeling van de koers. Maar aangenomen dat het tegen de huidige koers van 13,30 euro zou gaan wordt het aantal uitstaande aandelen met ongeveer 10 procent vergroot.
Gerelateerde artikelen