VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Degelijk KPN kabbelt rustig verder

Consumenten letten beter op hoeveel ze bellen; bedrijven stellen investeringen uit door het slechte economisch tij; en onder druk van de overheid moest KPN een aantal tarieven verlagen. Bij het telecomconcern hebben ze het heus niet gemakkelijk. Maar diep gebukt gaan ze er niet onder.

Hoewel bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer in een toelichting op de cijfers over het derde kwartaal stelt dat genoemde ontwikkelingen ‘alles bij elkaar een enorme tik vormen voor de omzet', kabbelt KPN intussen rustig verder.


'Consument zuiniger'

Het lijkt er inderdaad op dat de consument slimmer consumeert. Of ‘een beetje zuiniger is', zoals Scheepbouwer het zelf noemt.

Zo worden telefoonbundels volgens de ceo ‘beter uitgenut', kopen mensen minder nieuwe telefoons en kiezen ze vaker voor de Sim Only-constructie, waarbij klanten een abonnement afsluiten met alleen een nieuwe simkaart en geen mobieltje. Daar komt bij dat mensen minder verhuizen en niet zo snel van provider veranderen.

Hier tegenover staat echter een sterk groeiende vraag naar mobiel internet en andere mobiele data. ‘Dat zijn nieuwe kosten die mensen weer wel maken', geeft Scheepbouwer toe. En dus is er in de markt voor consumenten eigenlijk weinig aan de hand.

De topman bevestigt dat beeld: ‘In de consumentenmarkt is vooralsnog weinig effect van de economische neergang zichtbaar. Je ziet wel wat randverschijnselen, maar nog geen serieuze effecten.'

Regulering overheid
De regulering van de overheid hakt er volgens de ceo wel behoorlijk in. KPN moest onder druk van de overheid verschillende tarieven verlagen, waaronder die van roaming. Daarbij worden telefoon- en datadiensten over andere netwerken aangeboden, als dat van KPN niet beschikbaar is.

Zakelijk segment

In de zakelijke markt is het hommeles. Hoewel ook hier de vraag naar mobiele data groeit, wordt de economische tegenwind goed gevoeld. Bedrijven stellen investeringen uit, het aantal orders loopt daarom terug. Dit is vooral te merken bij onderdelen Getronics, dat werkplekdienstverlening levert en iBasis, leverancier van telefonie via internet.

Overigens wist het telecomconcern wel de marktaandelen in de verschillende zakelijke markten te behouden.

Reorganisatie
Omdat KPN in het zakelijke segment nog geen tekenen van herstel ziet, heeft het besloten de reeds ingezette reorganisatie te versnellen.

KPN zette in 2005 een reorganisatie in de steigers, die eind 2010 afgerond moet zijn. Van de 10.000 banen die sindsdien moeten verdwijnen, zijn er in Nederland inmiddels ruim 7.000 geschrapt. Hoe groot de totale reductie tot nu toe is, meldt KPN niet

Degelijke cijfers
De versnelling van kostenbesparingen lijkt meteen vruchten af te werpen. Waar de omzet in het derde kwartaal met 8,8 procent zakte tot 3,3 miljard euro, kwam de nettowinst 12 procent hoger uit op 395 miljoen euro.

De winststijging komt met name door een daling van de operationele kosten. Die daalden met 13 procent door vermindering van arbeidsplaatsen, kostenbesparingen en selectieve prijsverhogingen.

KPN houdt voor heel 2009 vast aan eerder gestelde doelstellingen. De jaaromzet over 2009 komt naar verwachting uit tussen de 13,6 en 13,8 miljard euro.

En zo presenteert het telecomconcern degelijke resultaten. 

Een analist verwoordde het mooi: ‘De resultaten zijn niet spannend, maar dat is wat wij zoeken bij KPN, dus zijn we tevreden'.




Gerelateerde artikelen