VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

USG-ceo: Slechter wordt het niet

Slechter wordt het niet voor de zwaar gehavende uitzender USG People. Volgens interim-ceo en financieel directeur Rob Zandbergen tekende het dieptepunt in de markt zich aan het eind van het eerste kwartaal al af en zijn er geen signalen dat het vanaf nu nog verder achteruit gaat.

Na afloop van het tweede kwartaal, vond uitzender USG People dat het, ondanks een prille verbetering in de markt, nog te vroeg was om te spreken van herstel. Nu neemt de uitzender die woorden wel in de mond, zij het voorzichtig. Over de flirt met Adecco wordt met geen woord gerept.

USG, dat hard getroffen is door de recessie, boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 4 miljoen euro, liefst 88 procent lager dan een jaar eerder.

De omzet daalde met 26 procent ten opzichte van vorig jaar. Die daling is een tikje groter dan die in de gehele markt, maar dat komt doordat de uitzender een relatief grote positie heeft in het dienstensegment en in het midden- en kleinbedrijf. Branches die zich doorgaans later in de cyclus pas herstellen. Met name in de administratieve tak nam de volumedaling verder toe.

Eerste profijt in industriële tak
In de vroegcyclische industrieën en regio's is echter herstel zichtbaar. USG profiteert met name van de eerste verbeteringen in de industriële tak.

Door die verbetering zag USG People de omzet in Nederland wat herstellen ten opzichte van eerdere kwartalen. USG haalt bijna de helft van de omzet uit eigen land. Er is nog steeds wel sprake van een forse daling vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Volgens Zandbergen voltrekt de verbetering in de markt zich vooral in het zuiden van Nederland. Een ontwikkeling die lijkt te passen bij de trend uit het verleden, waar verbeteringen voor het eerst zichtbaar werden in het zuiden en voor het eerst in de industriële sector. Een positief signaal voor de tijdelijke bestuursvoorzitter.

Hoopvolle ontwikkelingen
Ook de economische toekomstscenario's voor de Europese landen worden de laatste tijd steeds meer positief bijgesteld door economische- en statistische instituten, stelt USG. ‘Dit is een hoopvolle ontwikkeling omdat economische groei een belangrijk fundament is voor de uitzendbranche', zegt de uitzender in een toelichting op de derdekwartaalcijfers.

Op basis van deze ontwikkelingen verwacht het uitzendconcern voor de rest van 2009 een aanhoudend stabiele situatie tot licht herstel. ‘Wij gaan uit van een voorzichtig herstel in de industriële sector en een afvlakkende daling in de laatcyclische dienstensector en in het midden- en kleinbedrijf. Wij hebben op dit moment geen duidelijk inzicht in de vraag van onze klanten voor de komende maanden waardoor wij geen concrete winstverwachting afgeven voor het vierde kwartaal.'

Zandbergen wrijft zich vooral in de handen bij de gedachte dat grote klanten niet goed in de toekomst kunnen kijken. Veel bedrijven zullen een aantrekkende vraag in eerste instantie willen opvangen met tijdelijk personeel en zich niet nu al willen vastleggen met vaste werknemers. En daarmee zou USG na door een lang en diep dal te gaan, nu ook eens kunnen profiteren van de crisis.

Geen voorspeling heel 2009
Desondanks waagt het bedrijf zich nog steeds niet aan een concrete voorspelling voor dit jaar.

Wel is duidelijk dat in het vierde kwartaal een voorziening wordt opgenomen voor afvloeiingskosten en sluitingskosten van vestigingen. De voorziening zal naar verwachting € 6 miljoen bedragen.

Internationaal worden bovendien labels samengevoegd. De activiteiten in Tsjechie en Slowakije worden verkocht via een management buy-out, waarvoor inmiddels een overeenkomst is gesloten.

USG heeft deze activiteiten al eerder afgestoten en toentertijd een terugkoopoptie bedongen, die ook weer als een clausule in deze 'friendly' buy-out is opgenomen.

Adecco
Een overname van USG People zelf, door Adecco, waar een maand geleden druk over werd gespeculeerd, lijkt voorlopig van de baan.

Adecco dat interesse had in overnames op de markt in de Benelux en daarbij een overname van USG niet uitsloot, maakte recent bekend de Amerikaanse branchegenoot MPS Group over te nemen.

Daarmee zou het gedaan zijn met de interesse in USG People. Op de beurs werd heftig gereageerd op de berichten. USG laat desondanks niet aan beleggers weten hoe het er nu voor staat. 
Gerelateerde artikelen