VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon begint met terugbetalen staat

Aegon betaalt zoals verwacht een derde van de vorig jaar ontvangen staatssteun vervroegd terug. De verzekeraar ontloopt daarmee de forse vergoeding die vanaf december dit jaar voor de kapitaalinjectie wordt gerekend.

Volgens topman Alex Wynaendts voorkomt Aegon op deze manier een kostenpost van 370 miljoen euro.

De Nederlandsche Bank is akkoord met de terugbetaling. Dat meldt de verzekeraar donderdag.

Op 30 november wordt 1 miljard euro overgemaakt aan de Nederlandse overheid. De Haagse verzekeraar betaalt een premie van maximaal 13 procent voor vroegtijdig aflossen.
 
De hoogte van de premie is afhankelijk van de gemiddelde aandelenkoers van Aegon tussen 23 en 27 november, maar bedraagt maximaal 130 miljoen euro.

Kapitaalpositie
Aegon haalde in augustus al 1 miljard euro op met de uitgifte van aandelen, met als doel dit bedrag terug te betalen aan de staat. Daarbij een slag om de arm houdend, dat bij een onvoldoende kapitaalpositie, de opbrengst zou worden gebruikt om het eigen vermogen te versterken.

 13 augustus 2009

Topman Alex Wynaendts meldt donderdag in een toelichting op het besluit om terug te betalen, dat Aegon's kapitaalpositie sterk is en de economische vooruitzichten verbeterd. ‘Het blijft ons voornemen om de Nederlandse overheid zo snel mogelijk terug te betalen. Dit is een eerste stap', aldus Wynaendts.

Steun
Aegon kreeg een jaar geleden 3 miljard euro van minister Wouter Bos van Financiën om zich te wapenen tegen de financiële crisis. Aegon betaalt op het geleende geld een rente van 8,5 procent. 

 28 oktober 2008

De verzekeraar werd door de staat aangemoedigd niet te zuinig te zijn met de kapitaalinjectie. Aegon zou 2 miljard euro al voldoende hebben gevonden en twijfelde over nog een miljard euro extra.

De overheid besloot hierop het derde miljard tegen iets soepelere voorwaarden te verstrekken. Vandaar dat Aegon dit bedrag tegen minder stringente voorwaarden versneld kan terugbetalen.

Tegenprestatie
In ruil voor de kapitaalinjectie heeft de Nederlandse staat aandelen in Aegon gekregen. Een andere voorwaarde voor de injectie was dat Aegon geen bonussen zou uitkeren aan topbestuurders. Ook benoemde de overheid twee commissarissen bij de verzekeraar.

Bos noemde Aegon ten tijde van de kapitaalinjectie ‘een kerngezond bedrijf', maar zei dat het voor de verzekeraar toch moeilijker werd om geld aan te trekken vanwege de verhoogde risicoaversie van banken en beleggers.

Ook financiële concerns en kregen vorig jaar een kapitaalinjectie van Bos. ING maakte eerder deze week bekend vroegtijdig 5 miljard euro terug te betalen.

Overnames
Aegon wil de resterende 2 miljard euro zo snel mogelijk aflossen, bij voorkeur binnen twee jaar.

Een van de redenen dat de verzekeraar rap van de steun af wil, is dat het bedrijf nu officieel in Nederland geen overnames mag doen waarbij Aegon zijn marktaandeel vergroot ten koste van andere verzekeraars. Mede daarom, gaf Wynaendts in september aan, ziet Aegon voorlopig af van overnames.

De verwachting is dat op de Nederlandse verzekeringsmarkt de komende jaren veel beweging zal zijn. Aegon houdt zich hierbij dus voorlopig afzijdig.



Gerelateerde artikelen