VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Winstgroei BinckBank dankzij provisie en terugschroeven spaarrente

Een recordkwartaal, zo jubelt BinckBank. De internetbank profiteert van het gunstige sentiment onder beleggers de afgelopen maanden. Een kwart van de extra opbrengst boekt de bank in de spaarmarkt.

De fors gestegen beurs in de lente en zomer heeft BinckBank meer provisie opgeleverd. Binck-beleggers hebben afgelopen kwartaal minder gehandeld maar zetten wel grotere bedragen in. En omdat Binck een procentuele vergoeding over de handel ontvangt kon het de eigen provisie-inkomsten met twee miljoen euro opkrikken ten opzichte van het tweede kwartaal. Zo zijn de gestegen provisie-inkomsten goed voor meer dan vijftig procent van de gestegen inkomsten van Binck.

Lagere rentevergoeding klant, extra opbrengst Binck
Ruim een kwart van de omzetgroei haalde BinckBank aan de spaarkant. In twee etappes heeft de internetbroker de rente op de Binck- en Alex-spaarrekeningen verlaagd. De verlaging van 3,0 procent in juli tot 2,3 procent nu heeft de opbrengsten uit sparen doen stijgen.

Daarnaast verdiende Binck aan het uitzetten van geld dat beleggers op hun beleggersrekening aanhouden. Over dat geld vergoedt Binck geen rente.
De netto rentebaten dragen voor meer dan een kwart bij aan de totale inkomstengroei van Binck (7,7 miljoen euro).

Het afknijpen van de spaarrente - ook andere banken hebben overigens de spaarrentes verlaagd afgelopen tijd - lijkt voor BinckBank een nieuwe manier te zijn om de eigen kwetsbaarheid voor teruglopende transactievolumes te compenseren. De kosten die Binck maakt liggen redelijk vast (licht gestegen dit kwartaal), zodat het bedrijf weinig ruimte heeft om eventuele tegenvallers in provisie te compenseren.

Weinig Alex
Het kwartaalverslag geeft weinig informatie over de integratie van het in 2007 overgenomen Alex. Alex is begin dit jaar opnieuw in de markt gezet als bank voor vermogenden. Het beheerd vermogen van Alex is fors gestegen. Maar expliciete informatie over de voortgang van de integratie zal waarschijnlijk pas in het jaarverslag komen. Daarin waarschijnlijk ook meer nieuws over de integratie tussen de IT-systemen van Binck en Alex, een zware klus die volgens de vandaag gepubliceerde informatie in ieder geval budgettair naar wens verloopt.
Gerelateerde artikelen