VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Markt voor laatcyclisch Brunel nu al uit dal: winstverwachting omhoog

Detacheerder Brunel verhoogt zijn winstverwachting voor 2009. Hoewel analisten de prognose nog steeds aan de conservatieve kant vinden, reageren beleggers verheugd. Het aandeel noteert woensdagochtend meteen een plus van 5,6 procent.

Brunel verwacht voor heel 2009 een bedrijfsresultaat van meer dan 44 miljoen euro te halen, terwijl in augustus nog werd gerekend op 40 miljoen euro.

In augustus straften beleggers de winstprognose van de detacheerder nog keihard af. Terwijl Brunel de enige uitzender was die een harde verwachting voor omzet en operationele winst (ebit) gaf.
 
Ook nu is het de enige die dat aandurft. Partijen als USG People en Randstad, die hun cijfers al presenteerden, deden niet zulke harde uitspraken. Wel zien zij, net als Brunel, de markt weer voorzichtig aantrekken.

Omzetstijging in energietak
Brunel wist het hoofd gedurende de begintijd van de recessie nog goed boven water te houden. Door de economische crisis is de vraag naar hoogopgeleid personeel, zoals ingenieurs, afgenomen. Dat is het segment waar de uitzender zich hoofdzakelijk op richt.

De afgenomen vraag zette de detacheeractiviteiten van Brunel in Nederland en Duitsland onder druk. Maar dankzij een sterke aanwezigheid in de energietak, die de helft van de omzet genereert, en met dank aan de stijgende olieprijs, kon de onderneming dit aardig opvangen.

Bij de energiedivisie steeg de omzet in het afgelopen kwartaal met 33 procent tot 135 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder.

Laatcyclisch
Doordat de onderneming verder laatcyclisch is, waren de gevolgen van de crisis, na een goed 2008, pas in 2009 duidelijk terug te vinden in de cijfers.

In het derde kwartaal boekte Brunel een bedrijfsresultaat (ebit) van 11,8 miljoen euro. Dat is een daling van 19 procent vergeleken met vorig jaar. De omzet steeg in het afgelopen kwartaal met 9 procent tot 196 miljoen euro.

Signalen van herstel
Brunel-topman Jan Arie van Barneveld liet in een toelichting op de cijfers weten signalen van herstel te zien. ‘Hoewel de omzet bij onze detacheerdivisies is afgenomen vergeleken met 2008, waren in het derde kwartaal tekenen te zien dat de marktomstandigheden aan het verbeteren zijn.'

Van Barneveld verwacht daarom dat de omzet dit jaar uitkomt op ongeveer 725 miljoen euro. In 2008 was dit 714,2 miljoen euro.

Winstgevendheid trekt weer wat aan 
De winstverwachting die opgetrokken is naar 44 miljoen, is wel nog een stuk lager dan het bedrijfsresultaat in 2008 van 62,1 miljoen. Maar dat is logisch, gaf Van Barneveld halverwege het jaar al aan. ‘Door het economisch klimaat mag je verwachten dat de winstgevendheid terugloopt.'

Het vierde kwartaal zal volgens Brunel wel negatief worden beïnvloed door de beëindiging van een belangrijk contract bij de energietak.

Daar staat tegenover dat de marge in Duitsland is hersteld naar het oude niveau. In Duitsland had Brunel veel last van zogeheten bankzitters, mensen die wel op de loonlijst staan, maar waar geen werk voor is.

Lees ookGerelateerde artikelen