VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alle alarmbellen af bij detacheerder Brunel

Brunel zit ineens in zwaar weer. Een stevige winstwaarschuwing en het daarop volgende vertrek van de operationeel directeur Europa maakt duidelijk dat er werk aan de winkel is.

Aan het groeiverhaal Brunel is afgelopen week een abrupt einde gekomen.

De detacheerder van specialistisch personeel stevent dit jaar af op een stabilisatie van het bedrijfsresultaat (ebit), waar het eerder nog een groei van 5 tot 10 procent voorzag.

De voorziene omzetgroei van eveneens 5 tot 10 procent is bijgesteld tot 5 procent groei. Dat impliceert in het vierde kwartaal een omzetdaling van circa 6,5 procent en een ebit-val van bijna 28 procent.

De pijn zit vooral in de Nederlandse engineering waar werk wordt verzet voor onder meer de olie-en gasindustrie en constructie- en inframark.

Ook gaat het nog altijd niet goed in Duitsland, waar de markt als geheel verzwakt en Brunel net als in Nederland marketingkracht mist en marktaandeel verliest.

De minder gunstige ontwikkelingen in Europa blijken nogal wat voeten in de aarde te hebben bij het bedrijf uit Amsterdam.

Enkele dagen na het winstalarm als operationeel directeur Europa. Verschil van inzicht over de te volgen strategie, heette het.

Ekkel had dit voorjaar juist nog zitting in de raad van bestuur genomen om de voorzien groei te begeleiden. Op dat moment draaide Brunel in Europa overigens al moeizaam. Ekkel vertrekt met een premie van 250.000 euro.

Dieper in de cijfers
Brunel boekte over het derde kwartaal een omzet van 348,5 miljoen euro, een 2 procent groei die mager afsteekt bij de 9 procent groei over de eerste helft.

Het ebit-resultaat daalde echter met 11 procent tot 20 miljoen euro, waar analisten gemiddeld op 21,4 miljoen euro hadden gerekend. 

Naast de terugval in de Nederlandse en Duitse engineeringtak, zakte het ebit bij Brunel's grootste afzetmarkt, de olie- en gasindustrie, ook met 10 procent tot 11,6 miljoen euro.

De terugval zit volledig bij Brunel Energy, de reguliere doorlopende contracten. Hier viel de omzet met 1 procent terug en het ebit met 19 procent.

De grote energieprojecten in met name Australië liepen nog goed door, maar konden geen compensatie bieden.
Brunel had bij de halfjaarcijfers wel al gewaarschuwd voor minder gunstige marktomstandigheden, mede door de oplopende geopolitieke spanningen.

Vooruitzichten mager
Het is opvallend dat het concern niet nader ingaat op de verwachte ontwikkelingen in de belangrijkste markt. Door de lage olieprijs en economische teruggang heeft de olie- en gasindustrie de investeringen behoorlijk teruggeschroefd en dat zal Brunel waarschijnlijk lagere tijd gaan voelen.

Ceo Jan Arie van Barneveld meldt in de pers wel dat de energiemarkt "in een serieuze dip" zit. Dat impliceert dat vrijwel de gehele omzet en marge van Brunel onder druk staat. Bij de energieprojecten zou het concern last hebben van hogere loonkosten.

Geen wonder dat analisten hun winstramingen en koersdoelen flink hebben verlaagd. Het vertrek van Ekkel maakt ook duidelijk dat er werk aan de winkel is voor Van Barneveld.

En dan gaat het er vooral om dat de neuzen dezelfde kant op wijzen om de verzwakte marktomstandigheden zo goed als mogelijk te doorstaan.




Gerelateerde artikelen