VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wolters Kluwer handhaaft verwachtingen 2009 ondanks aanhoudend moeilijk jaar

Uitgever Wolters Kluwer heeft zowel de kostenbesparingsdoelen als de strategie voor de komende jaren aangescherpt. De verwachtingen voor heel 2009 worden ondanks de moeilijke marktomstandigheden gehandhaafd.

Het concern wil goed gepositioneerd zijn op het moment dat de markten herstellen, maar rekent er op dat de moeilijke omstandigheden in elk geval tot eind 2009 zullen aanhouden.

Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry ziet in de tweede helft van dit jaar ‘uitdagende marktomstandigheden, die weinig veranderd zijn ten opzichte van de eerste helft van het jaar'. Over de periode daarna worden geen uitspraken gedaan.

Jaarlijkse besparingen omhoog
Het bedrijf uit Alphen aan den Rijn wil vanaf 2011 een jaarlijkse besparing van 140 tot 160 miljoen euro realiseren. Aanvankelijk werd gemikt op 120 miljoen euro. De uitgever trekt 220 tot 240 miljoen euro uit voor het kostenbesparingsprogramma, meer dan de 180 miljoen euro waar Wolters Kluwer eerder rekening mee hield.

De uitgever bespaart onder meer door de it-infrastructuur aan te pakken en verschillende operationele processen te standaardiseren. Daarnaast wil het concern in Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië verder in de kosten snijden.

Voor geheel 2009 moet de kostenbesparing uitkomen op 55 miljoen euro. De uitgever stelt tot nu al meer kosten te hebben bespaard dan verwacht. Om hoeveel het gaat, heeft het bedrijf echter niet bekendgemaakt.

Meer aandacht voor online
Naast scherpere besparingen, wil Wolters Kluwer ook een verschuiving in de samenstelling van de activiteiten van de uitgever.

Op dit moment komt tweederde van de omzet uit online producten. Dit moet tenminste driekwart worden. Dat betekent dat de uitgever in 2012 nog maximaal een kwart printproducten wil uitbrengen.

Extra last is slecht signaal
Tegenvaller is een extra last van 197 miljoen euro, die het bedrijf in het derde kwartaal nam op uitgeefrechten. Dit geeft aan dat de groei in de advertentie- en farmaceutische markt lager is. De twee markten staan al een tijdje onder druk door de economische tegenwind.

De economische tegenwind vindt vooral zijn weerslag op de verkopen van nieuwe diensten en abonnementen, terwijl de onderliggende niet-cyclische omzet, zo'n 70 procent van de totale omzet, volgens de uitgever in lijn ligt met een jaar eerder.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen