VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 november 2009

KPN zet zich schrap voor taai gevecht om Duitse mobiele beller

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Met een nieuwe financiële topvrouw aan boord maakt KPN zich op voor een nieuwe veiling van vergunningen voor de Duitse markt. KPN moet haast wel meebieden, maar de rampzalige uitkomst van een eerdere biedingenstrijd in Duitsland is nog niet vergeten.

Met Carla Smits bereikt KPN een mijlpaal. De nieuwe cfo is de eerste vrouw in de raad van de bestuur van het telecombedrijf. Haar officiële benoeming was een hamerstuk tijdens de ingelaste vergadering met aandeelhouders.

Meer aandacht was er voor de aanstaande veiling van netwerkfrequenties in Duitsland. De combinatie KPN, Duitsland en frequentieveilingen bezorgt beleggers nog steeds koude rillingen op de rug. Vlak na de millenniumwisseling ging KPN bijna ten onder nadat het bedrijf zijn hand fors had overspeeld bij een veiling van frequenties.

Dat drama zit bij de KPN-top nog goed in het geheugen, zo blijkt. Medio volgend jaar volgt een nieuwe ronde van frequentieveilingen. Verkrijgers van een van de zes geveilde frequenties krijgt toegang kan consumenten in de grootste consumentenmarkt voortaan van de nieuwste technologie voorzien. Telecombedrijven die klanten in de toekomst geen draadloos snel internet kunnen aanbieden gaan naar verwachting marktaandeel verliezen.

Lastig
KPN wil niet het kind van de rekening worden in de belangrijke Duitse markt. Maar met E-Plus, de Duitse mobiele telefoniedochter van KPN, zit het in een lastig parket.

Het grootste deel van de vergunningen die de Duitse overheid veilt lijkt al bij voorbaat vergeven. Er bestaat geen twijfel dat de twee grootste telefonieaanbieders in Duitsland, T-Mobile en Vodafone (ieder een marktaandeel van ongeveer 30 procent), de eerste vier blokken gaan opslokken. De twee kleinere spelers in de markt, O2 en E-Plus (ieder ongeveer 15 procent), zullen moeten strijden om de laatste twee blokken.

KPN heeft eigenlijk geen andere optie dan het spel mee te spelen. Daarvoor zijn de belangen te groot. Het bedrijf heeft een vermogen uitgegeven om voet aan de grond te krijgen in Duitsland en behaalt er inmiddels een kwart van zijn omzet.

Samenwerking kan lucht geven
Om een bloedige biedingenstrijd op de openliggende twee frequenties te voorkomen lijkt samenwerking met O2, de andere gegadigde voor deze vergunningen, een goede optie.

O2 zit in hetzelfde lastige schuitje. Door de kosten van de twee frequentieblokken te delen ontstaat er een win-win situatie voor beide kleintjes. Eventuele verdere uitbreiding van de samenwerking, een joint venture bijvoorbeeld, biedt nog meer voordelen. Het zou een concurrent minder betekenen, lagere overheadkosten en efficiëntere verkoopkanalen. Marktvorsers becijferen dat de voordelen, omgerekend naar de huidige waarde, al gauw drie miljard euro bedraagt.

Maar een samenwerking met O2 kent niet alleen maar voordelen. O2 is in handen van het financieel machtigere Telefonica. Dit lijkt de onderhandelingspositie over een joint-venture voor KPN niet te versterken. Ten tweede wordt Telefonica vaak genoemd als potentiële overnemer van KPN. Een overname en de daarmee gepaarde premie, wordt door samenwerking onwaarschijnlijker.


Gerelateerde artikelen

KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
27-07-2017

Maar het aandeel blijft relatief duur

Lees verder

kpn telecom
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
07-03-2016

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt d…

Lees verder

dividend kpn telecom

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}