VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opkrabbelend Aalberts durft zich niet uit te laten over heel 2009

De ‘lichtpuntjes' die Aalberts Industries aan het eind van het tweede kwartaal al door zag schemeren, ziet het nog steeds, er zijn er zelfs een paar bijgekomen. Hoewel de industrieel toeleverancier nog geen verwachting wil uitspreken over heel 2009, constateert het bedrijf in het derde kwartaal een licht opwaartse trend en een toename van de orderpositie.

Beleggers wreven zich woensdag al eens goed in de handen bij de gedachte aan het tussentijds handelsbericht van Aalberts Industries (AI). De koers van het aandeel steeg in een dag met liefst 9,6 procent.

Donderdagochtend, na het verschijnen van de update, was het optimisme alweer gesmoord en werd meteen 4,4 procent van de beurswaarde ingeleverd.

Dat terwijl bekend werd dat het aantal orders voor Aalberts vanuit de halfgeleiderindustrie toeneemt en een lichte herstel zichtbaar is vanuit de automobielsector bij de divisie Industrial Services. Activiteiten, waar AI het drie maanden eerder nog bijzonder moeilijk had.

Voorzichtig over vooruitgang
Opgeteld bij een geringe afbouw van voorraden bij klanten, nieuwe producten die succesvol zijn geïntroduceerd en de structurele verlaging van kosten, lijkt Aalberts veel signalen af te geven dat het langzaam weer de goede kant op gaat.

De industrieel toeleverancier moet uit een diep dal komen. AI kreeg na een , waarover het beroerde cijfers presenteerde, ook nog een in de eerste helft van 2009. Winst en omzet daalden scherp. In crisistijd overigens geen grote verrassing voor een bedrijf dat de vliegtuigbouw, automobielindustrie, woningbouw en halfgeleidersector tot zijn belangrijkste afzetmarkten rekent.

Dat Aalberts na driekwart van dit jaar en in een aantrekkende markt nog geen verwachting voor heel 2009 wil uitspreken, kan betekenen dat het bedrijf heel voorzichtig is, de markt moeilijk vindt in te schatten of dat de opgaande lijn nog te fragiel is om er zeker van te zijn dat die beklijft.

Knelpunten
Er zijn ook nog wel wat knelpunten. De activiteiten in de precisiemachinebouw blijven volgens Aalberts bijvoorbeeld nog op een laag niveau en de luchtvaartindustrie laat zelfs een dalende trend zien.

De nieuwbouwmarkt voor private woningen blijft 'uitdagend', terwijl de sociale woningbouw en commerciële bouwsector stabiel zijn.

Toch lijkt de voorzichtige positieve ondertoon van het handelsbericht steviger dan die wordt gebracht. Ondanks de voor Aalberts rustige vakantieperiode, kwamen de resultaten in het derde kwartaal bijvoorbeeld overeen met die van het tweede kwartaal. Het kostenniveau is structureel verlaagd en de focus blijft gericht op het verbeteren van werkkapitaal.

Het eerste halfjaar was met name extreem moeilijk door de voorraadafbouw van afnemers. Nu dit een aflopende zaak is en ook de marktomstandigheden verbeteren - concurrenten zoals Uponor en Geberit hebben ook iets betere resultaten laten zien -, moet Aalberts in het laatste deel van het jaar kunnen profiteren van de vooruitgang.
Gerelateerde artikelen