VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Van Lanschot houdt kaarten tegen de borst over stroppenpot

Het tussentijds handelsbericht van Van Lanschot Bankiers levert meer vragen op dan antwoorden. Het derde kwartaal is met een nettowinst afgesloten, maar in hoeverre de impact van de recessie nog voelbaar is, wordt niet goed duidelijk.

Aandeelhouders moeten het doen met de mededeling dat zowel rente- als provisie-inkomsten ten opzichte van het tweede kwartaal stegen en dat de bedrijfslasten daalden.

Beleggers zijn echter met name nieuwsgierig naar de gevolgen van de kredietcrisis voor Van Lanschot. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus bleek de Bossche bank ruim 50 miljoen euro apart te hebben gezet om verliezen op te vangen die samenhangen met bedrijven die hun leningen niet meer kunnen terugbetalen. 

Over de hoogte van de stroppenpot voor oninbare kredieten meldt Van Lanschot nu enkel dat 'de kredietvoorziening op een voor Van Lanschot hoog niveau is gebleven'. Ook een woordvoerder wil niet kwijt wat de exacte cijfers zijn.

11 augustus 2009

In het eerste halfjaar kwam er ook nog een afschrijving van bijna 35 miljoen euro bovenop vanwege een desastreus uitgepakt IT-project. Het project werd in 2005 ingezet om de automatiseing bij Van Lanschot te vervangen en te moderniseren. Ook over de huidige stand van zaken bij het IT-project wil de woordvoerder niks kwijt.

De beide stroppen, opgeteld bij lagere provisie-inkomsten ten opzichte van de eerste helft van 2008, drukten Van Lanschot in de eerste helft van 2009 in het rood. Daar komt het in het derde kwartaal weer uit. Deels dus met dank aan klanten die als gevolg van de stijgende aandelenkoersen meer handelen, wat geleid heeft tot hogere transactievolumes en provisie. 


Kredietrating

In het derde kwartaal werd bekend dat kredietbeoordelaars en de ratings hebben verlaagd van A naar A-.

In juni bleef de rating nog behouden op A, maar werden de vooruitzichten verlaagd naar negatief. Nu zijn de vooruitzichten beoordeeld als stabiel.

Reden voor de verlaging is dat de winst bij Van Lanschot onder druk staat door de gevolgen van slechte leningen, hoge vastenkostenbasis en de wisselvalligheid van inkomsten. Desondanks zijn de vooruitzichten voor Van Lanschot stabiel, omdat verwacht wordt dat de resultaten in 2010 zullen verbeteren.

Lees ook



Gerelateerde artikelen