VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waarde vastgoed Wereldhave daalt flink

Waar de crisis in 2008 nog geen vat op Wereldhave leek te hebben, heeft het vastgoedfonds de eerste drie kwartalen van dit jaar de waarde van zijn bezittingen met 221,8 miljoen euro in waarde zien dalen.

Door de afwaardering verslechterde het indirect resultaat tot 192,3 miljoen euro negatief, van 72,5 miljoen euro in het eerste halfjaar.

De bezettingsgraad kwam in het derde kwartaal uit op 89,7%. De toename van de leegstand in de eerste negen maanden van 2009 is veroorzaakt door een kantoorgebouw in Parijs en kantoren in Washington.

Wereldhave heeft twee belangrijke gebouwen inmiddels voor ongeveer de helft weer verhuurd. 

Winst uit verhuur trekt aan
Mede daardoor verwacht het vasgoedfonds dat het direct resultaat, de winst uit verhuur, dit jaar maar iets lager uitkomt dan in 2008.

Wereldhave voorspelt voor het hele jaar een direct resultaat per aandeel tussen de 4,85 en 4,90 euro. In 2008 bedroeg het direct resultaat 4,92 euro. De eerste negen maanden van dit jaar was dit 3,82 euro per aandeel.

Het lagere direct resultaat hangt samen met onder meer lagere opbrengsten in Finland, onderhoudskosten en hogere rentekosten in het vierde kwartaal vanwege de uitgifte van een obligatielening. Ook houdt het vastgoedbedrijf rekening met een lagere wisselkoers voor de dollar in het vierde kwartaal.

Voordeel is dat Wereldhave voor de rest van het jaar geen contracten hoeft te vernieuwen en geen financieringsproblemen heeft.
 
Sterker nog het fonds heeft geld paraat om overnames te doen. Wereldhave kondigde eind oktober aan dat 50 tot 60 procent van de portefeuille uit winkelcentra moet bestaan. Dit is nu nog 46 procent. Eind 2009, begin 2010 wordt gekeken naar de mogelijkheden.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen