VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vopak dendert door met tweede verhoging winstverwachting

Opnieuw heeft Vopak de winstverwachting voor dit jaar verhoogd. De voorzichtige prognoses van Rotterdamse bedrijf begin dit jaar lijken gunstig uit te pakken. Vopak blijft de opslagcapaciteit uitbreiden en heeft de kosten goed in de hand.

Alle hens aan dek en alertheid troef. Dat was de boodschap die Vopak begin dit jaar aan beleggers meegaf als recept om snel te kunnen manoeuvreren in tijden van crisis. Bijgaand zond het tankopslagbedrijf een conservatieve prognose de wereld in: een stijging van het bedrijfsresultaat met vijf procent.

De eerste negen maanden van 2009 heeft Vopak een 20 procent hoger bedrijfsresultaat (exclusief bijzondere posten) weten te behalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Reden genoeg om de verwachting over heel 2009 voor de tweede keer op te krikken.

Vopak heeft zijn opslagcapaciteit dit jaar met zo'n vijf procent uitgebreid en wil die verder opvoeren. Het bedrijf heeft ook in de kosten gesneden, waardoor vrijwel alle divisies meehelpen aan de winststijging.

Brede plus
Alle onderdelen noteren een flink plus in opbrengst in het derde kwartaal ten opzichte van vorig jaar. Voor de opslag van olie is dat geen echte verrassing, maar ook de activiteiten in de chemicaliensector - een sector die fors is geraakt door de crisis- presteert goed. Toch houdt topman Broeders een slag om de arm of het herstel van deze markt in Europa wel echt doorzet.

Kanttekening is de lagere bezettingsgraad van de terminals in het derde kwartaal. De bezettingsgraad daalde van 94procent naar 93 procent, waar over heel 2008 95 procent van de opslagcapaciteit benut werd. Dat was dan toch te wijten aan de verminderde chemicalienopslag en onderhoudswerkzaamheden aan de tanks.

Grootaandeelhouder HAL kan tevreden zijn met de resultaten van Vopak. En met de aangekondigde fusie tussen Smit en Boskalis, waar HAL grootaandeelhouder is, had de investeringsmaatschappij toch al een goede dag.Gerelateerde artikelen