VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Winstgroei Ahold door knijpen in kosten

Autonome omzetgroei boekt Ahold nauwelijks. Meer volume moet komen uit overnames. De winstgroei zet wel door, dankzij forse ingrepen aan de kostenkant. Het concern zet vol in op groei, eventueel via overnames.

Na de omzetcijfers van vorige maand keken beleggers gespannen uit naar de winstcijfers die Ahold vandaag presenteerde. Traditioneel komt Ahold eerst met de omzetcijfers en rapporteert pas later de winst die daarbij hoort.

. De totale omzet van Ahold steeg in het derde kwartaal, maar was vooral te danken aan de bijdragen van nieuwe winkels. Identieke omzet, op basis van eenzelfde aantal als een jaar geleden, daalde.

Zo moest de omzetgroei van Aholds vlaggenschip Albert Heijn vrijwel helemaal komen van de ombouw van de 57 overgenomen Schuitema winkels in juni 2008. De identieke omzet, op basis van eenzelfde aantal winkels, daalde met 0,4 procent.

Winstgevendheid omhoog
Aholds supermarktketen in de VS, Stop & Shop/Giant-Landover, groeide wel uit voortgezette activiteiten.
In de winstcijfers maakt Ahold geen eenduidig verschil tussen winst uit nieuwe winkels of uit bestaande. Duidelijk is wel dat het bedrijf zijn winstgevendheid heeft weten op te krikken.
 

Zo wist Stop & Shop/Giant-Landover, de grootse omzettrekker voor Ahold, de winstgevendheid ten opzichte van vorig jaar te verhogen. Op iedere dollar (netto-)omzet pakte Ahold nu 10 procent meer winst dan een jaar geleden.

En ook Albert Heijn weet de winstgevendheid iets op te krikken. Vorig jaar was de winst in het derde kwartaal 7 procent van de netto-omzet, dit jaar 6,9 procent. Maar daarin zijn hogere pensioenlasten nu (en lagere vorig jaar) meegenomen.

Snijden
Ahold heeft de winstgevendheid weten te stuwen door fors in te zetten op lagere kosten. Kind van de rekening zijn de leveranciers van Ahold die druk voelen om hun prijzen te verlagen. Bij deze groep zal Ahold niet populairder geworden zijn. En daarin lijkt voorlopig geen verandering te komen.

Naast een nieuw kostenbesparingsprogramma van euro 350 miljoen wil het concern opnieuw "significante" besparingen behalen op de inkoop.

Weer op overnamepad
Ook op het gebied van distributie wil Ahold goedkoper uit zijn en dat kan logischerwijs door marktaandeel te winnen. En dan valt al snel de term "overname"bij Ahold. Bestuursvoorzitter Rishton liet weten aan overnames te denken.

Behalve bestaande markten (VS, Oost-Europa) wordt ook gekeken naar springplanken in nieuwe markten.
"Kleine en grote overnames", ceo Rishton kijkt naar beide. Met het vaak als kandidaat genoemde Belgische Delhaize zegt Rishton geen contact te hebben.

Rishton benadrukte een "voorzichtige"houding in te nemen ten opzichte van overnames. Een nieuwe ronde van ongebreidelde uitbouw tot een imperium lijkt niet aan de orde. Rishton wil maar zeggen: Ahold begrijpt de eigen geschiedenis.




Gerelateerde artikelen