VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN verkoopt Belgische onderdelen op goed moment

Waar KPN in Duitsland strijdt voor het vergroten van marktaandeel, trekt het telecomconcern zich terug uit de Belgische zakelijke markt voor telefonie. KPN verkoopt de betreffende onderdelen aan branchegenoot Mobistar op een goed moment.

De 65 miljoen euro die het daarvoor opstrijkt kan KPN namelijk goed gebruiken. Het bedrijf is in Duitsland begonnen aan een taaie strijd om de frequenties voor mobiel internet.

De inzet is hoog. Wie bij de verdeling van frequenties de boot mist, kan klanten in de toekomst geen draadloos snel internet aanbieden en dat zal verlies van marktaandeel betekenen.

Strijd om frequenties
KPN, dat in Duitsland met het onderdeel E-plus actief is, wil via een biedingenstrijd gunstige frequenties naar zich toetrekken, maar ziet zich daarbij gehinderd door ‘oneerlijke concurrentie' die volgens KPN veroorzaakt wordt door het Duitse Agentschap Telecom.

Het telecombedrijf sleepte het agentschap daarvoor deze week voor de rechter.

 24 november 2009

 5 november 2009

De frequenties worden ‘verdeeld' middels een veiling. Dit gebeurt in drie blokken. Twee daarvan worden bij voorbaat al toegekend aan de twee grootste mobiele spelers in Duitsland: Vodafone en T-Mobile.

'Ongunstig klimaat in België'
Waar KPN in Duitsland de schouders zet onder de strijd om marktaandeel, geeft het er in België de brui aan. Volgens het concern ‘vanwege het zeer ongunstige competitieve klimaat in België'. 

Dit betreft de grootzakelijke diensten voor vaste telefonie en de netwerkdiensten voor grote bedrijven in het land.

Niet helemaal weg
KPN blijft wel actief in België met mobiele en vaste telefonie voor Belgische consumenten en kleine en middelgrote bedrijven. Daarbij zal KPN via het netwerk van Mobistar onder meer breedbanddiensten en bellen via internet (VoIP) voor vaste telefonie leveren.

KPN behoudt in België een eigen netwerk voor mobiele telefonie, via dochter Base. Die netwerkactiviteiten wil het bedrijf niet verkopen.

KPN wil de transactie begin volgend jaar afronden. De verkoop moet echter nog goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten.

De te verkopen onderdelen behalen dit jaar naar verwachting een omzet van ongeveer 50 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van circa 10 miljoen euro.

Mobistar krijgt met de overname van de onderdelen onder meer het glasvezelnetwerk van KPN in handen. De 135 medewerkers die dit raakt, komen in dienst bij Mobistar.



Gerelateerde artikelen