VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De brokken van Hommen

Bestuursvoorzitter Jan Hommen is succesvol bezig ING om te vormen. Maar niet alles wat hij aanraakt verandert in goud. Zijn keuze bij Reed Elsevier krap een jaar geleden voor Ian Smith als nieuwe topman van het uitgeefconcern, heeft ronduit slecht uitgepakt.

Hommen, die tot april 2009 president-commissaris was bij het Brits-Nederlandse uitgeefconcern, had een dikke vinger in de pap bij de aanstelling van Ian Smith als bestuursvoorzitter.

De benoeming van Smith, die binnen acht maanden al weer vertrok, kwam destijds als een verrassing. Smith was eerder topman bij een logistiek bedrijf, een vastgoedconcern en een grote zorgaanbieder. Met zijn beperkte ervaring in de mediasector een buitenstaander dus.

Buitenstaander geen bezwaar
Voor president-commissaris Hommen was dat geen enkel bezwaar. Terwijl algemeen werd aangenomen dat de opvolger van de matig presterende voorman Crispin Davis uit eigen gelederen zou komen.

Maar de raad van commissarissen koos voor een man die al twee keer de toppositie bij een bedrijf had bekleed en beide keren dit bedrijf had verkocht.

Hommen noemde Smith bij zijn presentatie een 'voortreffelijk leider'. Een vorstelijk basissalaris van 900.000 GBP en bonus van maximaal drie keer dat salaris bleek geen probleem.

Snel gesneuveld
Aan Smith's taak om het roer bij Reed om te gooien na tien bleke jaren onder voorganger Crispin Davis, kwam dus voortijdig een einde.

Beschermheer Hommen was er zelf ook al vandoor. Hij trad in april dit jaar af. In plaats van van zijn pensioen te genieten, pakte hij de handschoen van het bestuursvoorzitterschap van ING op. En daarvoor moesten zijn commissariaten bij de beursgenoteerde bedrijven TNT, Reed Elsevier en natuurlijk ING wijken.

De topman, die voorzitter was van al deze raden van commissarissen, geldt al jaren als een van de meest invloedrijke bestuurders van het Nederlandse bedrijfsleven. Hommen verwierf die status vooral buiten de schijnwerpers, als kundige en beheerste rekenmeester bij het elektronicaconcern Philips.

Supercommissaris
De ceo, die in 2005 zijn functie als financieel directeur bij Philips neerlegde, ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een ware supercommissaris. In 2008 werd hij door zakenblad FEM Business uitgeroepen tot machtigste bestuurder van corporate Nederland.

Volgens FEM Business konden de bestuurders van Reed Elsevier, ING, TNT en ook Campina bij belangrijke beslissingen niet om het fiat van supercommissaris Jan Hommen heen.

Sof voor Reed
In het geval van de aanstelling van Ian Smith bij Reed Elsevier resulteerde dit dus in een flinke sof voor het uitgeefbedrijf. Dat werd nog eens extra benadrukt toen recent de opvolger van Smith bekend werd gemaakt.

Een insider dit keer: de Zweed Erik Engstrom. Hij wordt geroemd als een man met ‘meer dan 15 jaar ervaring in de mediasector'. Een kwaliteit die ineens cruciaal lijkt voor de toppositie.

Met de derde topman in een jaar tijd en als slechtst presterend aandeel binnen de AEX dit jaar, bleef Reed Elsevier na het vertrek van Hommen dus achter met de brokken.



Gerelateerde artikelen