VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

11 november 2009

Somber Reed Elsevier krijgt derde topman in een jaar tijd

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Na nog geen jaar aan het roer vertrekt Ian Smith als bestuursvoorzitter bij Reed Elsevier. In goed overleg, meldt Reed. Maar een topman die zo snel weer zijn biezen pakt: dat kan wel eens slecht nieuws betekenen.

De aangekondigde benoeming van Smith kwam vorig jaar als een verrassing. Algemeen werd aangenomen dat de opvolger van de matig presterende Crispin Davis uit eigen gelederen zou komen. Blijkbaar zag de raad van commissarissen dit anders. Ze kozen voor een man die al twee keer de toppositie bij een bedrijf had bekleed en beide keren dit bedrijf had verkocht.

Bij Reed Elsevier ging het van begin af aan anders. Het uitgeefconcern had al maanden de divisie Business Informatie in de etalage staan (onder meer Fem Business, Elsevier, Distrifood en vakbladen), maar raakte het aan de straatstenen niet kwijt. Smith besloot de divisie uit de verkoop te halen en te saneren. Zo werd onder meer besloten Fem Business op te heffen.

Met het terugdraaien van de verkoop van de Business Informatie-tak had Smith een probleem. De opbrengst van de verkoop was eigenlijk al ingeboekt om de eerder gedane miljardenaankoop van dataleverancier Choicepoint deels te financieren. Om het ontstane gat te vullen moest Reed met de pet rond bij beleggers. Eerst was er een uitgifte van obligatieleningen ter waarde van 1,5 miljard. Gevolgd door een onverwachte aandelenemissie in juli.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers was Ian Smith somber. Hij zag geen lichtpuntjes. De resultaten blijven onder druk staan en de schuldenlast van Reed was nog steeds fors.

Trading Update
Vandaag kwam Reed Elsevier met een trading update. Het bedrijf ziet de trend van de eerste helft van 2009 doorzetten tot eind dit jaar. En dat betekent in het algemeen lagere opbrengsten, vooral in ‘papier', zoals boeken en tijdschriften.

Ook de druk op de advertentiemarkt blijft Reed parten spelen. Volgens het concern zal de operationele winstmarge volgend jaar licht dalen. Toch denkt Reed Elsevier de eigen schuldposities fors te kunnen verlagen aan het einde van het jaar.

Dat zal dan moeten gebeuren onder leiding van de nieuwe ceo Erik Engstrom, een bestuurder uit eigen stal. De precieze achtergronden van de bestuurswissel zullen op termijn duidelijk moeten worden. Hopelijk kan Elsevier afrekenen met de ervaringen uit het verleden in de beursgenoteerde wereld. Snelle bestuurswissels zijn maar al te vaak het gevolg gebleken van ruzies en zwabberend beleid.

Wellicht dat de nieuwe topman Engstrom de tijd krijgt om structurele wijzigingen door te voeren bij Reed. Want de huidige duale structuur (een Britse plc en een Nederlandse NV) is complex, inefficiënt en beperkt de handelingssnelheid van het bestuur.

Vertrekvergoeding
Over een mogelijke vertrekvergoeding voor Ian Smith is niets bekend gemaakt. De topman had een basissalaris van 900.000 pond bedongen plus een maximale bonus tot drie keer dat basissalaris.

Lees ook:


Gerelateerde artikelen

RELX herhaalt de voorzichtige verwachtingen, terwijl de economische omgeving flink verbetert
RELX herhaalt de voorzichtige verwachtingen, terwijl de economische omgeving flink verbetert
16-02-2018

De omzet van informatieconcern RELX groeit al jaren met enkele procenten pe…

Lees verder

reed elsevier economie uitgever relx
Checklist RELX : omzet en winst omhoog
Reed Elsevier maakt zich geen zorgen over ‘opstand' wetenschappers
01-05-2013

In wetenschappelijke kringen neemt het verzet tegen de rol van uitgeverijen…

Lees verder

Uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer bewijzen defensieve kwaliteiten
08-11-2012

De grote internationale uitgevers genoteerd aan de Nederlandse beurs voelen…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}