VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT wacht hete decembermaand

Op het moment dat TNT de eigen ambities op de postmarkt overboord zet, kloppen activistische aandeelhouders aan de poort. Gezien de reputatie van deze partijen heeft het er de schijn van dat deze beleggers het post- en pakketconcern eens duchtig willen opschudden.

Prognoses voor 2009 wilde TNT-topman Peter Bakker eerder dit jaar niet afgeven. , was het devies.

Na forse ingrepen aan de kostenkant lijkt TNT nu het ergste achter de rug te hebben. Begin november meldde TNT dat het de weg naar boven weer gevonden had. De volumes in de pakketdivisies zaten weer in de lift. Het bedrijf leek klaar om een sprong te maken als het herstel van de economie door zou zetten.



En juist nu hebben twee activistisch e aandeelhouders forse belangen opgebouwd in TNT. Hedgefonds Jana Partners en de Canadese vermogensbeheerder Aimco hebben sinds vorige week een aandelenbelang van ruim 5% in het AEX-fonds.

Pregnant moment
De verschijning van twee nieuwe grootaandeelhouders valt samen met het moment waarop TNT de eigen strategie heeft bijgesteld. Het concern bestaat enerzijds uit Express, de pakketdivisie, waar veel potentie in zit volgens marktvorsers. En aan de andere kant zijn daar de postactiviteiten, een tak van sport die weliswaar nog steeds winstgevend is, maar door de opkomst van moderne media geen grote groeimotor zal zijn.

TNT had de ambitie om uit te groeien tot een pan-Europees postbedrijf, maar zette die ambitie vorige week in de koelkast. De focus verschuift naar vervoer van pakketjes en vracht, zo bleek vorige week bij de presentatie van het nieuwe strategieplan .

En nu dus Jana Partners en Aimco als grootaandeelhouders nadat eerder de massieve vermogensbeheerder Blackrock een belang opgebouwd had.

Vooral de naam van Jana Partners zal tot beroering hebben geleid op het hoofdkantoor van TNT. Er zijn minder geduchte tegenstanders denkbaar dan topman en zijn collega's van dit Amerikaanse hedgefonds.

Rosenstein, van oorsprong dealmaker bij zakenbank Merill Lynch, staat bekend om zijn activistische aandeelhouderschap. Wat dat betreft is zijn bemoeienis met energiegigant Kerr-McGee exemplarisch voor de manier van werken. Samen met de gevreesde bedrijvenkoper Carl Icahn dwong hij het energiebedrijf om slecht presterende bedrijfsonderdelen af te stoten en de overgebleven stukken op te schudden.

Binnen een jaar verdubbelde de aandelenkoers van Kerr-McGee, hedgefonds Jana behaalde een rendement van 300 procent op zijn investering.

Klinkt als
Sommige analisten vergelijken de huidige situatie van TNT en zijn aandeelhouders met die van ABN Amro en hedgefonds TCI. Deze aandeelhouder riep de bank publiekelijk op om zichzelf op te breken en was uiteindelijk de katalysator in precies dit proces.

Ook bij TNT zouden de nieuwe aandeelhouders kunnen aansturen op een opbreekscenario. De synergie tussen post- en pakketdivisie is niet al te groot. En geruchten over interesse in de pakketdivisie door partijen als FedEx zijn er al langer.

Net als TCI toen is Jana Partners nu een activistische partij, maar de verschillen zijn legio. De omstandigheden van begin 2007- de tijd waarin TCI in de clinch lag met ABN Amro- zijn niet meer. Hedgefondsen moeten voorzichtiger te werk gaan onder invloed van nieuwe wetgeving.

Bovendien was TCI al langer aandeelhouder van ABN Amro en sprak TCI-directeur Chris Hohn al langer met ABN-topman Groenink.

Decemberdrukte
Of TNT al eerder benaderd is door Jana Partners en Aimco blijft vooralsnog onduidelijk. Nu de twee partijen grootaandeelhouder zijn van TNT zullen die gesprekken er ongetwijfeld komen. Ongetwijfeld kent TNT-topman Bakker zijn klassieker en zal hij de wensen, ideeën en suggesties van de partijen niet zonder meer in de wind slaan.

De decembermaand zal niet alleen druk worden voor de postbodes van TNT. Ook op het hoofdkantoor zullen de lichten nog tot laat branden.



Gerelateerde artikelen