VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Omstreden diepvries slaat recordaantal stamcellen op

Stamcelbank Cryo-Save heeft de opslag van bloedstalen in het vierde kwartaal van 2009 met bijna 20 procent zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt in een persbericht. Wat dit betekent voor omzet en winst wordt niet vermeld.

In totaal werden 7.300 nieuwe bloedstalen opgeslagen, een record voor het bedrijf. In heel 2009 nam het aantal opgeslagen bloedstalen toe met 11 procent tot 27.900.

Naast het opslaan van stamcellen uit navelstrengbloed, lijkt ook het bewaren van stamcellen uit de navelstreng zelf een vlucht te nemen. Volgens Cryo-Save hebben 1.300 van de 7.300 nieuwe klanten in het vierde kwartaal van 2009 ook voor deze variant gekozen, bovenop het bewaren van stamcellen uit het bloed.

Daardoor is de opslag van navelstrengen in één kwartaal met bijna 50 procent gegroeid tot 3.800 en boort Cryo-Save een nieuwe bron van inkomsten aan.

‘Gezien onze leidende internationale positie, de verdere introductie van de navelstrengopslag, in combinatie met onze winstgevendheid en gezonde cashpositie, zien wij 2010 met vertrouwen tegemoet', stelt bestuursvoorzitter Marc Waeterschoot dan ook.

Omstreden activiteiten
De activiteiten van Cryo-Save zijn niet onomstreden. Het bedrijf verzamelt als hoofdactiviteit navelstrengbloed van pasgeborenen en isoleert daaruit stamcellen die het opslaat.

Deze zouden later gebruikt kunnen worden voor de aanmaak van nieuwe cellen die de kinderen in een later stadium van hun leven van bepaalde ziekten zouden kunnen genezen.

Al jaren woedt de discussie over de commerciële opslag van stamcellen.

Zo pleitten oud-minister van Volksgezondheid Els Borst en enkele wetenschappers in 2006 voor een van de commerciële vriesbanken van navelstrengbloed.

'Kwakzalverij en misleiding'
Commerciële bedrijfjes maakten in die tijd reclame voor het zelf laten invriezen van stamcellen uit navelstrengbloed van pasgeborenen. Daarbij werd de suggestie gewekt dat dit voor de baby een soort verzekeringspolis zou zijn tegen latere kwalen.

Volgens Borst een geval van kwakzalverij en misleiding, omdat er geen bewijs is dat invriezen van navelstrengbloed voor eigen gebruik later, als de volwassen geworden baby ziek wordt, zinvol is, zo stelde ze destijds.

Met hun reclame zouden Cryo-Save en branchegenoten misbruik maken van de onwetendheid van veel zwangere vrouwen.

Marktleider
Ruim drie jaar na de kritiek van Borst en consorten heeft Cryo-Save, dat in 2000 is opgericht, 120.000 stalen in opslag. Daarmee heeft het bedrijf naar eigen zeggen de helft van de Europese markt in handen.

Cryo-Save ging in november 2007 naar de beurs, en bemachtigde een notering aan de Londense Alternative Investments market (AIM), een beurs voor kleine, snelgroeiende bedrijven.

Zichtbaarheid
Omdat het bedrijf zichzelf te onzichtbaar vond op deze Londense beurs, tussen de meer dan 2.800 bedrijven met een notering, besloot het een tweede beursgang te realiseren in Amsterdam.

Dat gebeurde .

Euronext geeft volgens financieel directeur Arnoud van Tulder ‘veel meer zichtbaarheid' aan wat Cryo-Save doet. Hij wil niet alleen nieuwe beleggers interesseren, maar vooral ook in het algemeen meer naamsbekendheid krijgen voor zijn bedrijf. ‘En zo meer klanten krijgen natuurlijk.'Gerelateerde artikelen