VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken op het punt om grote rol te spelen in groeimarkt Latijns-Amerika

Exact twee jaar na de aankoop van Scottisch& Newcastle lijkt Heineken opnieuw toe te slaan op de overnamemarkt. Het heeft er alle schijn van dat de overname van de Mexicaanse brouwer Femsa minder pijn gaat doen. Hoe dan ook Heineken heeft eigenlijk weinig keus.

Heineken is om het Mexicaanse Femsa over te nemen.

Een verrassing is het niet. De biermarkt is bezig met een en Heineken liet eerder al weten daarin haar partij mee te blazen.

Het lijkt erop dat Heineken de Mexicaanse brouwer relatief eenvoudig gaat binnen hengelen. De Zuid-Afrikaanse biergigant SAB Miller heeft, naar verluidt, geen interesse meer in .

Braziliaanse activiteiten bittere pil
SAB haakte af omdat het de Braziliaanse activiteiten niet wilde kopen, zo meldden dichtbij de onderhandelingen. Bovendien bracht de in Londen gevestigde brouwer een lager bod uit dan Heineken.

Voor de Braziliaanse activiteiten zou geen interesse zijn vanwege zorgen over de bierdistributie, aldus de bron. Femsa zou in Brazilië erg afhankelijk zijn van het distributiesysteem van Coca-Cola. Bovendien zou de Braziliaanse tak verliesgevend zijn en zwakke merken hebben.

SAB is sterk aanwezig in opkomende markten als Oost-Europa en Zuid-Amerika en juist daar doet de crisis de verkopen van de duurdere, meest profijtelijke merken fors inzakken. Ook Heineken heeft hier last van.

Geen strijd
Een overnamestrijd met bijkomend prijsopdrijvend effect blijft Heineken vooralsnog dus bespaard. En dat is goed nieuws want de overnamestrijd om Scottish &Newcastle is Heineken .

Bijkomend voordeel bij deze overname is dat Heineken al langer zaken doet met Femsa. Heineken USA verzorgt al langer de distributie van het Mexicaanse bedrijf in de VS.

Een overname van , de grootste brouwer van Mexico, is voor Heineken een laatste kans om serieus voet aan de grond te krijgen in Latijns Amerika. Heineken, nummer vier op de wereldbiermarkt als het om afzet gaat, probeert al langer een grotere rol te spelen op de groeimarkten Zuid- en Midden-Amerika. Nu al zijn er activiteiten in onder meer Argentinië en Chili.

Verzadigde markten
Ondanks aanwezigheid in bijvoorbeeld China en India haalt Heineken nog altijd het merendeel van zijn omzet uit volwassen markten, zoals Noord-Amerika en West- en Zuid-Europa. Afgelopen jaar zag Heineken hier de omzetten teruglopen en ook na herstel van de economie valt in deze gebieden weinig groei te verwachten.

De aankoop van Femsa zou Heineken meteen de helft van het bier in Mexico, 's werelds tiende biermarkt, in handen krijgen. Bovendien zou het een voet tussen de deur krijgen in de massieve Braziliaanse markt.

Prijs
De overnameprijs van Femsa wordt geschat op 5,3 miljard euro. In dat bedrag is 1,5 miljard euro schulden en pensioenvoorzieningen inbegrepen. Eerdere schatingen gingen uit van een waarde van 6 miljard euro. Ondanks deze daling nog steeds een fikse prijs, zeker gezien de huidige terugval in vraag naar bier in Latijns Amerika. Die teruggang is waarschijnlijk wel de drukkende factor in de prijs.

Aan een hoge overnameprijs is in een volwassen markt moeilijk te ontkomen. Inkopen is voor Heineken de enige manier om marktaandeel te vergroten.

Bovendien past het in de strategie van Heineken om goed gepositioneerd te zijn op deze belangrijke groeimarkt op het moment dat de markt herstelt.
Gerelateerde artikelen