VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'Air France-KLM dichtbij minderheidsbelang in JAL'

Air France-KLM heeft maandag naar aanleiding van berichten in de media bevestigd dat het in gesprek is met Delta Airlines en Japan Airlines (JAL) over de noodlijdende Japanse luchtvaartmaatschappij.

‘Er vinden gesprekken plaats en iedereen is er positief over. De voortgang van de gesprekken is goed', aldus een woordvoerder van Air France-KLM die niet wilde ingaan op de aard van de gesprekken.

Volgens bronnen binnen de luchtvaartsector is Air France-KLM dichtbij een minderheidsbelang in de noodlijdende Japanse luchtvaartmaatschappij. Ingewijden stellen dat Air France-KLM en Delta er goed voorstaan. 'Ergens deze maand moet het rond kunnen komen.'

Kapitaalinjectie
De Telegraaf dat de luchtvaartalliantie Skyteam, waar Air France-KLM en Delta Airlines lid van zijn, tot 1,5 miljard euro in Japan Airlines zou willen steken.

Volgens De Telegraaf hebben de partijen al een overeenkomst gesloten over een kapitaalinjectie.

Air France-KLM zou daarbij enkele honderden miljoenen euro's in JAL steken. Een deal zou echter nog niet bezegeld zijn. JAL zou miljarden aan vers kapitaal nodig hebben om te overleven.

Sky Team
In ruil voor een forse kapitaalinjectie zou JAL moeten overstappen naar het samenwerkingsverband Sky Team van en Air France-KLM.

De Japanse maatschappij maakt momenteel deel uit van het concurrende Oneworld, de alliantie waar onder andere American Airlines deel van uitmaakt. Ook American Airlines en British Airways zouden azen op JAL.

Air France-KLM en Delta hopen op een overeenkomst met JAL om te kunnen profiteren van de landingsrechten van JAL in Azië. Daarbij zou JAL meer mogelijkheden krijgen voor vluchten naar de Verenigde Staten en Europa.

'Nog geen keuze gemaakt'
Volgens een woordvoerder van de samenwerkende luchtvaartmaatschappijen in Sky Team heeft JAL nog geen keuze gemaakt voor een alliantie en voert het daar nog gesprekken over. 'JAL zal door Sky Team met open armen worden ontvangen', tegen persbureau Dow Jones.

Volgens SkyTeam is deze alliantie de meest omvangrijke en perspectiefrijke die de Japanse luchtvaartmaatschappij kan sluiten en biedt deze de klanten van JAL de meeste bestemmingen en opties.

De woordvoerder voegt daaraan toe dat de meeste belangrijke partners van JAL op dit moment SkyTeam-leden-zijn, waaronder Air France, KLM, Alitalia, Korean Air, China Southern Airlines en binnenkort ook Vietnam Airlines, dat in juni 2010 tot de alliantie toetreedt.

Schuldenlast
JAL, de grootste luchtvaartmaatschappij van Azië, zucht onder een schuldenlast van omgerekend euro 11 mrd. Waarschijnlijk wordt deze week nog uitstel van betaling aangevraagd voor het bedrijf, waarna het onder de vleugels van de overheid een doorstart kan maken.

Gerelateerde artikelen