VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

21 januari 2009

Ahold houdt omzet ook op peil in lastige Amerikaanse markt

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Flinke omzetgroei, maar wel prijsdruk. Een lichte tegenvaller in de VS maar wel betere prestaties dan de concurrentie. Ahold heeft een sterk kwartaal achter de rug, maar matigt de verwachtingen van beleggers.

De verkoopmachine die Ahold heet draait op volle toeren. De omzet van Ahold in het vierde kwartaal groeide opnieuw, nu met 3,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzetstijging is te danken aan hogere verkochte volumes, want de prijzen waartegen die producten over de toonbank gaan zijn opnieuw gedaald.

Ahold liet weten dat klanten op de kleintjes blijven letten en kiezen voor goedkopere producten. Gezien de verrassend hoge verkoopvolumes gaat Ahold mee in die prijzenslag. Dat zal invloed hebben op de marges die het concern weet te behalen.

Vrijwel alle Ahold-onderdelen zagen de omzet stijgen. Alleen Stop&Shop, de grootste Amerikaanse dochter van Ahold, zag de volumes (exclusief benzineverkopen) iets teruglopen. In vergelijking met een jaar geleden daalde de identieke omzet hier met 0,4 procent.

Met die lichte min steekt Ahold nog gunstig af ten opzichte van de concurrentie. Het Belgische Delhaize, al langer gezien als een overnameprooi voor Ahold (dat dergelijke intenties ontkent), .

Oude C1000-winkels maken Albert Heijn nog groter
Het marktaandeel van vlaggenschip Albert Heijn steeg afgelopen jaar opnieuw, nu met 1,5 procent. En dat zou verrassend kunnen heten gezien het forse marktleiderschap van Albert Heijn in Nederland. Die verdere uitbouw van zijn machtspositie heeft Albert Heijn vooral te danken aan de verworven C1000-winkels.

Medio 2008 verkocht Ahold zijn meerderheidsbelang in grootgrutter Schuitema aan private investeerder CVC en ontving daarvoor in ruil onder meer 58 C1000-filialen.
 
Na ombouw tot Albert Heijn stuwden deze supermarkten de omzet flink. De C1000-winkels zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de omzetgroei van Albert Heijn van ruim 7 procent.

Meer in maart
De definitieve balans over Aholds vierde kwartaal en heel 2009 kan pas opgemaakt worden op 4 maart als ook de winstcijfers gepubliceerd worden. Wellicht wil de onderneming dan een vooruitblik geven voor heel 2010.

Die zal naar verwachting voorzichtig zijn. Ahold probeert de verwachtingen van beleggers al wat langer te temperen door erop te wijzen dan het pas laat de gevolgen van economisch tegenwind zal gaan merken.

Tot nu toe heeft het niet geholpen. Het aandeel blijft onverminderd populair bij analisten (koppadviezen) en beleggers: meer dan twaalf procent koerswinst sinds oktober.


Gerelateerde artikelen

Ahold Delhaize heeft ruimte voor investeringen én meer aandeleninkoop
Ahold Delhaize heeft ruimte voor investeringen én meer aandeleninkoop
09-11-2017

De operationele resultaten van Ahold Delhaize zijn dit jaar aanzienlijk ver…

Lees verder

Ahold cijfers delhaize
Vijf scenario's voor Ahold Delhaize
Alleen in Nederland geen vuiltje aan de lucht bij Ahold Delhaize
Alleen in Nederland geen vuiltje aan de lucht bij Ahold Delhaize
10-05-2017

Fusiebedrijf Ahold Delhaize is nog volop bezig met het op orde brengen van …

Lees verder

Ahold delhaize retail supermarkt
Fusiebedrijf Ahold-Delhaize op koers
Fusiebedrijf Ahold-Delhaize op koers
01-03-2017

Maar het is nog te vroeg om de vlag uit te hangen.

Lees verder

Ahold delhaize

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}