VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Solide presterend KPN ziet tweede kroonprins in korte tijd vertrekken

En zo waren er nog twee over. Stan Miller, één van de drie kanshebbers om KPN-topman Scheepbouwer op te volgen, vertrekt bij het telecomconcern. En dat aan de vooravond van de belangrijke veiling van frequenties in Duitsland.

Eind vorig jaar wees Scheepbouwer Miller, baas over de mobiele telefonie aan als één van de drie kanshebbers om vanaf 2011 het heft in handen te nemen bij KPN. Scheepbouwer ziet de nieuwe topman graag uit eigen gelederen komen.

Maar amper drie maanden later moet het de ambitieuze Zuid-Afrikaan op één of andere manier duidelijk zijn geworden dat die functie aan zijn neus voorbij zal gaan. Eelco Blok (zakelijke markt) en Baptiest Coopmans (consumenten Nederland) zijn de overgebleven kroonprinsen.

Miller is al de tweede topper bij KPN die weg gaat vanwege de opvolging van topman Scheepbouwer. In mei was cfo Marcel Smits als plotseling opgestapt. Naar wordt aangenomen vanwege het mislopen van de toppositie.
Stan Miller (51) mag wel worden beschouwd als de man achter de succesvolle opmars van de mobiele Duitse dochter E-Plus. In 2001 leek KPN nog te bezwijken onder de miljardenverslindende activiteiten in Duitsland.

Nu is het één van de meer winstgevende delen van KPN en goed voor een kwart van de omzet. Miller zette E-Plus neer als een prijsbreker en wist zo een fors marktaandeel af te snoepen van Vodafone en marktleider T-Mobile.

Maar de toekomst van E-Plus lijkt wat moeizamer. Een nieuwe veiling van frequenties in Duitsland brengt het bedrijf in een lastig parket. KPN legt het daarbij in ieder geval af tegen kapitaalkrachtige concurrenten als T-Mobile en Vodafone en lijkt veroordeeld tot een duur achterhoedegevecht om de frequenties die deze twee overlaten.



 Cijfers Q4
KPN presenteerde vandaag zijn cijfers over het vierde kwartaal en daarmee de voorlopige resultaten over 2009.

Enkele hoofdpunten:
-Winst in het vierde kwartaal (1,1 mrd euro) is voor tweederde te danken aan een belastingmeevaller.
-KPN heeft afgelopen jaar de teruggelopen omzet weten te pareren door te snijden in de kosten.
-Het bedrijf handhaaft zijn verwachtingen voor 2010: een bedrijfsresultaat (ebitda) van 5,5 miljard. Geen verdere daling van de omzet.
-Zoals verwacht gaat KPN opnieuw voor euro 1 miljard aan aandelen inkopen.
-Dividendvoorstel 2009: 0,69 euro.
-Dividend moet verder omhoog naar 0,85 euro in 2011.

KPN-baas Scheepbouwer dreigt al geruime tijd met een gang naar de rechter als mededingingsautoriteiten de Duitse veilingmeester niet tot de orde roept. Volgens de KPN-baas bevoordeelt deze de heersende grootmachten in de markt.

KPN is bereid om diep in de buidel te tasten om een frequentie voor mobiele internetdiensten voor in Duitsland in de wacht te slepen en zo zijn positie in Duitsland te verdedigen. Dat is ook nodig om de beoogde groei in Duitsland door te zetten.

Of het rumoer om de aanstaande veiling in Duitsland en de strategie van KPN een rol speelt bij het vertrek van Stan Miller is nog ongewis. Het is wel duidelijk dat Miller vooral groei zag aan de onderkant van de Duitse markt, het discountsegment.

De binnenkort te veilen frequenties zijn juist gericht op zogenoemd multimediaal verkeer via de mobiele telefoon, filmpjes en chatten via de mobiel dus. En dat terwijl er nog een wereld te winnen is aan reguliere mobiele bellers in Duitsland. Driekwart van de gesprekken in Duitsland verloopt nog altijd via de vaste lijn.

Niet met lege handen
Volgens het persbericht van KPN gaat Stan Miller vanaf 1 februari ‘een nieuwe stap zetten.´
Hij wordt daarbij op weg geholpen met een genereuze afscheidspremie. Miller (51) ontvangt een afscheidsvergoeding van 2,25 miljoen euro. Dat zijn twee jaarsalarissen (700.000 euro per jaar) plus pensioen (circa 125.000 euro) en vergoeding van de ziektekostenverzekering (ruim 39.000 euro).

De royale vergoeding is niet echt conform de regels voor beursgenoteerde ondernemingen. De standaard is een vertrekvergoeding van één jaarsalaris. Overigens is KPN altijd open geweest over de speciale regels voor Miller.
Nieuw voor beleggers is de uitbetaling van een lange- en kortetermijnbonus aan Miller ter waarde van ruim zeven ton euro. Aan een dergelijk gebaar heeft KPN nooit ruchtbaarheid gegeven.




Gerelateerde artikelen