VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groep Smit-aandeelhouders ligt dwars bij overnamepoging Boskalis

Nadat slechts drie van de vijf Smit-commissarissen het bod van baggeraar Boskalis op maritiem dienstverlener Smit hebben aanbevolen, mag het geen verrassing heten dat een groep Smit-aandeelhouders het overnamebod weigert.

Met een totaal belang van 7,2 procent, stelt de groep, vertegenwoordigd door de Britse investeerder Churchill Capital dat het bod van Boskalis te laag is.

De baggeraar biedt 60 euro per aandeel Smit plus een dividend van 2,75 euro per aandeel over 2009. Aanvankelijk deed Boskalis een bod van 60 euro inclusief dividend.

'Dividend staat los van bod'
De aandeelhouders vinden dat zij recht hebben op het dividend over 2009, ongeacht het bod van Boskalis, zo stellen zij in een open brief aan de bestuursleden en commissarissen van Smit.

Bovendien vinden zij dat Smit door het bod ondergewaardeerd wordt en toekomstige synergieën niet goed zijn weerspiegeld in de prijs.

Wat de prijs wel zou moeten zijn wil Churchill Capital niet aangeven.

Positie management Smit verzwakt
De positie van het management van Smit raakte een week geleden danig verzwakt nadat bleek dat twee van de vijf commissarissen wel achter een overname door Boskalis bleken te staan, maar het vonden.

Een van de commissarissen, Willem Cordia, . De ander, Frank Dorhout Mees bleef zitten.
De aandeelhouders stellen in hun brief dat het vertrek van Cordia hen sterkt in het idee dat het huidige voorstel niet de waarde van de groep vertegenwoordigt.

Zij vragen aan het bestuur en de commissarissen van Smit om hun positie ten opzichte van het bod te heroverwegen en stellen daarnaast graag in gesprek te willen gaan met het bedrijf, nadat eerdere gesprekken een "teleurstellende uitkomst" hebben gehad, aldus de aandeelhouders.

75 procent
Boskalis heeft besloten het bod op Smit al gestand te doen als 75 procent van de aandelen aangemeld is. De baggeraar heeft zelf een belang van rond de 25 procent en heeft toezeggingen van andere aandeelhouders die samen 19 procent van de aandelen bezitten.

De ondernemingsraad van Smit moet zich nog over de overname uitspreken. Maar als 40 procent van de commissarissen tegen is, is het de vraag waarom de or dat zou doen.

Voor koper Boskalis is de interne verdeeldheid op het hoogste niveau bij het overnamedoelwit eveneens een slecht signaal en zeker geen goed begin voor de samenwerking.

Ook aandeelhouders zullen zich achter de oren krabben over het al dan niet aanbieden van aandelen onder deze omstandigheden.

Smit geeft woensdag aan geen commentaar op de brief te willen geven. "In de tweede helft van maart houden we een buitengewone aandeelhoudersvergadering en dat is het platform waarop we met onze aandeelhouders in discussie zullen gaan", aldus een woordvoerster.
Gerelateerde artikelen