VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML verlaagt doelstellingen voor prestatiebonus tussentijds

Dat de bestuurders van ASML in maart 2009 aangaven hun basissalaris over dat jaar niet te verhogen, als gevolg van de moeilijke situatie waar het bedrijf zich in bevond, was mooi. Die toezegging blijkt echter niet zoveel meer waard, nu de commissarissen tussentijds hebben besloten de doelstellingen voor het behalen van de prestatiebeloning te verlagen.

Dat blijkt uit het net gepubliceerde jaarverslag van de chipmachinefabrikant.

De vijf bestuursleden van ASML hebben hierdoor grote kans om over 2009 toch hun maximale variabele cashbonus te ontvangen.

Voor topman Eric Meurice betekent dit een extraatje in contanten van 507 duizend euro. Financieel directeur Peter Wennink kan mogelijk rekenen op een cashbonus van ruim 250 duizend euro.

De voorwaarde voor de daadwerkelijke betaling van deze variabele korte termijnbonus is dat ASML vanaf 1 januari 2010 in twee opeenvolgende kwartalen een operationele winst rapporteert van in totaal 100 miljoen euro. Volgens de raad van commissarissen is hiertoe besloten "als reactie op de financiële en economische crisis ". Doelstellingen verlaagd
Maar dan komt het. De commissarissen hebben de doelstellingen voor het bestuur aangepast en verlaagd. "Als gevolg van de vraagterugval voor ASML-producten zijn de prestatiecriteria voor 2009 aangepast om de specifieke uitdagingen tijdens een downturn te reflecteren".

De oorspronkelijk targets weigerden de commissarissen al bekend te maken en zelfs nu deze ook nog eens neerwaarts bijgesteld zijn, wordt uit het jaarverslag niet duidelijk wat de precieze targets (in cijfers) dan zijn geworden.

Willekeur
Ook de nieuwe voorwaarde dat ASML in twee achtereenvolgende kwartalen operationele winst moet behalen is willekeurig gekozen.

ASML bestuurders kunnen een maximale korte termijnbonus ontvangen ter grootte van 60 procent van hun basissalaris. Voor Meurice is dit maximaal 75 procent. Het totale inkomen van Meurice steeg met 77 procent naar 3,2 miljoen euro, waarvan 735 duizend euro basissalaris.

Zijn hogere inkomen was vooral te danken aan de gestegen waarde van zijn aandelen en aan een hogere variabele beloning. Het totale inkomen van ASML-bestuurders bestaat uit een vast salaris, een cash bonus, onkosten, een pensioenbijdrage en een aandelenpakket.

Door de versoepeling van de bonusvoorwaarden steeg de contante korte-termijnbonus van Meurice en van Wennink met ruim 22 procent ten opzichte van 2008.

Bonus bijna binnen
Alhoewel ASML over heel 2009 een operationeel verlies presenteerde van 165 miljoen euro (nettoverlies 150 miljoen euro) waren de resultaten over de laatste twee kwartalen al aanmerkelijk beter dan het bedroevende eerste halfjaar.

Zo kwam dit cijfer in het laatste kwartaal van 2009 alweer uit op 68 miljoen euro. Bovendien gaf Wennink bij de  al aan dat ASML ook optimistisch is over de eerste helft van 2010, waarin het verwacht de sterke orderinstroom vast te kunnen houden.

Dat moet in het eerste kwartaal leiden tot een omzet van 700 miljoen euro, voor het tweede kwartaal wordt een omzet van 950 miljoen euro verwacht. De nu tijdelijk uitgestelde bonus lijkt daardoor al binnen.

Voorschot op nieuw beleid
Commissarissen gaven tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering aan dat gewerkt werd aan een nieuw beloningsbeleid. Zodra dat gereed is, moeten aandeelhouders hier hun goedkeuring aan geven voordat het van kracht wordt.

Het lijkt er dus op dat commissarissen al een voorschot op dit nieuwe beleid hebben genomen.



Gerelateerde artikelen