VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Air France-KLM schudt economische malaise nog niet van zich af

De malaise in de luchtvaartsector is nog niet bepaald achter de rug. De internationale brancheorganisatie International Air Transport Association (Iata) noemt 2009 ‘het slechtste jaar ooit voor de luchtvaart'. Air France-KLM onderstreept dit met het vijfde achtereenvolgende kwartaal met dieprode cijfers.

In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2009-2010 heeft de Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij een nettoverlies geleden van 295 miljoen euro.

Dat is aanzienlijk minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen het verlies 508 miljoen euro bedroeg. Maar het betekent wel weer een flinke stijging ten opzichte van het verlies van 147 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Daarmee volgt Air France-KLM de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS , die eerder deze week eveneens een groot verlies bekend maakte. Het concern verloor daarop in een dag een kwart van haar beurswaarde en sloot op het laagste niveau in achttien jaar tijd.

Minder vluchten
Net als SAS gaat de Nederlands-Franse combinatie de ellende te lijf met bezuinigingen. Een van de maatregelen is het terugschroeven van het aantal vluchten en het vliegen met kleinere vliegtuigen op bepaalde trajecten.

In totaal is de capaciteit met 5 procent teruggebracht. Als logisch gevolg daarvan is de beladingsgraad een stukje gestegen tot boven de 80 procent.

Volgens Air France-KLM daalde mede daardoor de brandstofrekening met 39 procent tot net boven een miljard euro.

Brandstofprijzen
In het boekjaar 2008-2009 lag een verkeerd uitgepakte inschatting van de kerosineprijzen aan de grondslag van de grote verliezen van de luchtvervoerder. Om de volatiliteit van de brandstofprijzen te beperken, maakt de maatschappij gebruik van futures.

Waar een jaar geleden werd ingezet op een gestage stijging van de olieprijs, trad vanaf oktober 2008 een forse daling in. Doordat Air France-KLM zich met haar futurespositie had vastgelegd op een te hoge prijs, is destijds te veel betaald voor brandstof.

In het boekjaar 2008-2009 werd op een totale brandstofrekening van 2,3 miljard euro een verlies geleden van 2,1 miljard euro.

In het derde kwartaal was de invloed van brandstofhedges volgens het bedrijf met 34 miljoen euro een stuk kleiner dan voorgaande kwartalen.

Eerste signalen van herstel
Hoewel de economische omstandigheden voor 2010 moeilijk blijven, ziet de luchtvaartmaatschappij toch enkele signalen van herstel in het afgelopen kwartaal.

Brancheorganisatie Iata verwacht dat de mondiale verliezen in de sector in 2010 zullen halveren ten opzichte van 2009. Maar daarvoor zijn eerst wel meer reizigers nodig.

Zodra dat het geval is, kan het zonnetje voor Air France-KLM snel doorbreken. Door de hoge vaste kostenbasis van het concern, groeit de winst snel zodra de omzet stijgt.

Iata berekende dat de luchtvaartbranche het afgelopen jaar door afnemende passagiersaantallen wereldwijd 80 miljard dollar aan omzet is misgelopen. KLM-Air France zag de omzet het laatste kwartaal met 16 procent dalen naar 5,2 miljard euro.

Vooralsnog minder passagiers
Voorlopig is het aantal passagiers ook nog dalende. Air France-KLM vervoerde in januari 5,1 miljoen reizigers. Dat is 3,2 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De activiteiten werden echter negatief beïnvloed door de slechte weersomstandigheden en een staking van twee dagen door Franse luchtverkeersleiders.

Voor 2010 ziet de brancheorganisatie het aantal passagiers weer stijgen. Iata denkt dat de vraag naar tickets komend jaar met 4,5 procent zal toenemen en dat het vrachtverkeer met 7 procent groeit.

Dat, in combinatie met het terugdringen van de kosten door de luchtvaartmaatschappijen, moet ervoor zorgen dat 2009 niet wordt opgevolgd door nog een rampjaar. 



Gerelateerde artikelen