VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voorzichtig optimistisch Nutreco ziet vraag naar diervoer aantrekken

Nutreco zag de vraag naar producten in de tweede helft van 2009 toenemen. Het diervoedingsconcern blijft echter voorzichtig over de nabije toekomst. Maar waar de meeste beursfondsen in de huidige onzekere omstandigheden geheel niet vooruit durven blikken, doet Nutreco dat wel.

Bestuursvoorzitter Wout Dekker verwacht voor de eerste helft van 2010 een bedrijfsresultaat (ebita) voor bijzondere posten van ten minste 50 miljoen euro tegen 41,6 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2009. Dat zegt hij donderdag in een toelichting op de cijfers.

Omzet en winst daalden in 2009 nog ten opzichte van het jaar ervoor. Maar met name in de tweede helft van 2009 liepen de volumes weer op als gevolg van een toenemende vraag naar onder meer mengvoer.

De verbetering in de loop van 2009 is ook te danken aan de vleestak, en dan met name de Spaanse activiteiten voor kippen en varkens, waarbij sprake was van een goede prijsstelling in combinatie met lage kosten. De vraag is er aardig op peil gebleven. Dit zorgde voor opwaartse druk bij de marges en een beter dan verwacht nettoresultaat.

Al bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers meldde Nutreco dat de vraag naar voer was toegenomen, en voorspelde een bedrijfsresultaat over de tweede helft van het jaar dat 10 procent hoger zou liggen dan een jaar eerder. Dit cijfer is uiteindelijk uitgekomen op 133,6 miljoen euro, 33,9 procent hoger dan een jaar eerder.

De eerdere voorzichtige vooruitblikken van Nutreco, gevolgd door betere resultaten, stemmen beleggers donderdag optimistisch over de verwachtingen voor 2010. Het aandeel noteert vlak na opening van de beurs bijna 3 procent hoger.
Gerelateerde artikelen