VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Anticlimax in onverkwikkelijk overnameproces rond Nutreco

Met het afhaken van het Amerikaanse Cargill lijkt de door Nutreco gewenste overname door SHV haast een voldongen feit. Voor beleggers blijft het overnameproces onverkwikkelijk.

Vanuit thuishaven Minneapolis stuurde Cargill een tweeregelig persbericht uit waarin het korte metten maakte met een mogelijke biedingsstrijd rond Nutreco.

Want 's werelds grootste agribedrijf zal geen gooi doen naar de diervoederspecialist. Een concurrerend bod gaat er niet komen.

Zo lijkt Nutreco in SHV de nieuwe eigenaar te krijgen die het wilde.

Afhaken
In de persmededeling zeggen de Amerikanen ‘de aantrekkelijkheid van een overname van Nutreco te hebben afgewogen tegenover alternatieve potentiële investeringen en de inlijving van Nutreco niet langer te zullen nastreven'.

Met het afhaken van Cargill komt het opgaan van Nutreco in investeringsconglomeraat SHV van de familie Fentener van Vlissingen wederom dichterbij.

De gedachte van een mogelijke biedingsstrijd met de voedingsgigant is in de kiem gesmoord. Het aandeel Nutreco zakte daarom direct zo'n vijf procent tot onder het officiële bod van 44,50 euro (in contanten) van SHV.

Dat heeft voor het familiebedrijf de prettige bijkomstigheid dat ze op de beurs weer aandelen Nutreco mocht inslaan. Dat mag volgens de Nederlandse overnameregels niet zolang de beurskoers hoger is dan de biedprijs.

De afgelopen twee maanden haalde SHV al gestaag Nutreco-stukken uit de markt. Een van de afspraken met Nutreco was dat SHV ook voordat het officiële bod zou zijn gelanceerd aandelen mocht opkopen. Inmiddels heeft ze 15,3 procent van het aandelenkapitaal in handen.

Gedroomd
Voor het Nutreco-bestuur en commissarissen was SHV van meet af aan de gedroomde overnemer van het vis- en veevoederbedrijf.

Het familieconglomeraat zou de uitgetekende strategie van Nutreco ongemoeid laten, het bedrijf niet opsplitsen, het bestuur in functie laten en voldoende geld beschikbaar stellen voor investeringen.

Ook kregen topman Knut Nesse en zijn financiële man Gosse Boon evenals een vijftiental andere Nutreco-mensen een half jaarsalaris in het vooruitzicht gesteld als de overname rond zou komen.

Kortom, alles zou bij het oude blijven. Behalve dat Nutreco niet langer de tucht van aandeelhouders voelt onder de vleugels van SHV.

Rollen
Een telefoontje door SHV's president-commissaris Annemiek Fentener van Vlissingen, die in die positie waakt over het familiebedrijf, naar haar Nutreco-collega Jan Maarten de Jong bracht het overnamespel op vrijdagmiddag van 19 september aan het rollen.

SHV had een berg kasgeld dat ze graag aan het werk wil zetten. Nutreco is op haar beurt interessant vanwege een stabiele kasstroom, een goede marktpositie, degelijke balansverhoudingen en een aantrekkelijk rendement op geïnvesteerd vermogen.

Precies een maand later maakten beide bedrijven hun plannen wereldkundig. Sindsdien was alles erop gericht om het samengaan te doen slagen en andere partijen af te schrikken.

SHV begon met een bod van 40 euro. Drie weken later ging dat op stel en sprong omhoog naar 44,50 euro nadat Nutreco-topman Nesse SHV een seintje had gegeven dat ook Cargill, met toen nog private equity partij Permira, op het vinkentouw zat.

Lastig
Maar ook op andere manieren maakte Nutreco het eventuele andere geïnteresseerde partijen knap lastig.

Wilde Cargill nog een kans maken dan moest ze minimaal acht procent hoger te gaan zitten dan het laatste SHV-bod, ofwel 48,06 euro.

Op 11 december lieten de Amerikanen doorschemeren toch een poging te willen wagen en vroegen om een boekenonderzoek. Daar wilde Nutreco niet aan zolang Cargill niet eerst een indicatief bod op tafel had gelegd.

Enkele dagen later meldde SHV op haar beurt dat ze ook bij een aanmeldpercentage van 66,67 procent de overname zou doorzetten. Die drempelwaarde was met instemming van Nutreco al in een eerder stadium uitonderhandeld.

Afgesneden
Volgens de laatste berichten blijven pensioenbeheerder APG (ruim 5 procent van de aandelen), verzekeraar NN (bijna 10 procent) en het Britse hedgefonds Hengistbury (4 procent) ontevreden over de hoogte van het bod.

Net als andere beleggers zullen ze op korte termijn hun positie moeten bepalen. De aandelen niet aanmelden is een weinig aanlokkelijk perspectief. Als het al binnen hun beleggingsmandaat valt, is het aandeelhouderschap van een niet beursgenoteerd bedrijf niet aantrekkelijk. Het SHV-bod staat in ieder geval open tot 17 februari open.

Cargill heeft het strijdtoneel verlaten, maar ook voor iedere andere partij hebben Nutreco en SHV de pas vakkundig afgesneden.




Gerelateerde artikelen