VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Cargill mag niet zomaar in de boeken van Nutreco kijken

Nutreco lijkt niet van plan om iedere potentiele bieder een kijkje in de boeken te gunnen. Voor een strategische bieder als Cargill wordt de lat helemaal hoog gelegd.

Dat blijkt van Nutreco-topman Knut Nesse en president-commissaris Jan Maarten de Jong.

Daarin wees de VEB op de verantwoordelijkheid van Nutreco om een gelijk speelveld te hanteren.

"Cargill is een potentiele strategische koper, die geen informatie nodig zou moeten hebben om te bepalen of ze een concurrerend bod wil uitbrengen, en als ze dat willen, tegen welke biedprijs" (vertaling uit het Engels), aldus de reactie van het diervoederbedrijf.

Cargill, 's werelds grootste agrarische bedrijf, gaf vorige week aan nog altijd belangstelling te hebben in Nutreco. Bestuur en commissarissen van Nutreco hebben echter al ingestemd met het bod van het Nederlandse familiebedrijf SHV en weigeren de Amerikanen inzicht te geven in de boeken.

Aangezien Cargill een concurrent van Nutreco is moet een zogeheten due diligence verzoek "redelijk zijn en rekening houden met de gebruikelijke compliance-regels", zo schrijven Nesse en De Jong (vertaling uit het Engels). Wat ze daarmee exact bedoelen melden ze overigens niet.

Alternatief bod
Het duo Nesse en De Jong wijst op "de mogelijkheid een eventueel bod in overweging te nemen" als aan de condities die in het biedingsbericht staan is voldaan. Dit houdt kortweg in dat Cargill om te beginnen 8 procent meer zal moeten bieden dan het huidige bod van SHV van 44,50 euro, oftewel iets meer dan 48 euro.

Een alternatief scenario is een vijandig bod van de Amerikanen. In dat geval zal Cargill geen inzage krijgen in de boeken, maar hoeft het wel minder te bieden dan de vereiste 48,06 euro. In dit scenario is de vraag of grootaandeelhouders als ABP en NN, die hun twijfels hebben over het bod van SHV, zullen ingaan op een bod dat vijandig is.

Cargill zal in ieder geval redelijk tempo moeten maken. Aandeelhouders in Nutreco kunnen al ingaan op het bod van SHV: de aanmeldtermijn loopt tot en met 17 februari van volgend jaar.

De markt lijkt rekening te blijven met een hoger alternatief bod. In de ochtendhandel dinsdag noteert het aandeel met 46,60 euro ruim twee euro boven het bod van SHV van 44,50 euro.
Gerelateerde artikelen