VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Exact haalt te weinig nieuwe klanten binnen in teleurstellend jaar

Het herstel dat Exact dacht te hebben ontdekt in de herfst bleek een fata morgana. Het softwarehuis presteerde tegenvallend in het vierde kwartaal. Topman Patel, teleurgesteld over de resultaten in 2009, ziet opnieuw -zij het geleidelijk- herstel.

Bij de resultaten over het vierde kwartaal kwam softwarehuis Exact met een boodschap die afgelopen jaar al zo vaak te beluisteren is geweest dat het haast een open deur lijkt: het bedrijf heeft last van de wereldwijde economische crisis.

Toch zit er logica in de mededeling van Exact die de tegenvallende resultaten over het vierde kwartaal moet helpen verklaren. In het tweede en derde kwartaal van 2009 leek het erop alsof het Delftse bedrijf de meubelen nog wist te redden. De inkomsten over die periode stabiliseerden en eind derde kwartaal ontwaarde Exact zelfs herstel.

Uiteindelijk zag het bedrijf de inkomsten over heel 2009 met bijna 11 procent teruglopen ten opzichte van de 261 miljoen euro in 2008.

Exact levert zijn diensten aan het midden- en kleinbedrijf en heeft vrijwel geen klanten bij overheidsinstanties (zoals concurrent Unit4Agresso). In het mkb heeft de crisis met vertraging toegeslagen. Bedrijven gebruiken de bestaande software langer en zijn terughoudend bij nieuwe uitgaven aan automatisering. Toch haalt het bedrijf tachtig procent van zijn verkoop van software bij bestaande klanten. De problemen zitten voornamelijk bij het werven van nieuwe klanten. Organische groei dus.

Exact merkte dat vooral aan de forse afname van licentie-inkomsten: een afkalving van een kwart ten opzichte van 2008. En als er minder software wordt verkocht is er ook minder training en begeleiding nodig bij implementatie van systemen. Ook de omzet in service duikelde daardoor met bijna een kwart terug.

Exact heeft de teruglopende opbrengsten voor meer dan tachtig procent weten te compenseren door fors in de kosten te snoeien. Het heeft niet kunnen voorkomen dat de winst (ebitda) met ruim 6,5 procent is gezakt, de winst per aandeel zakt 4,5 procent. Omdat Exact de volledige winst uitkeert als dividend voelen beleggers die teruggang één-op-één in de portemonnee.

Exact-topman Raj Patel geeft toe dat de resultaten over 2009 teleurstellend zijn. Hij denkt dat het bedrijf goed gepositioneerd is om te profiteren van een economische opgang. Patel gaat overigens uit van een traag herstel van de economie.
Gerelateerde artikelen