VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Geduld gevraagd van ICT-beleggers na exit twee succesvolle spelers

Twee ICT-bedrijven zijn recent van het Damrak geplukt door private investeerders. De overblijvende fondsen uit de sector hebben nog een lange weg af te leggen richting succes.

Een sector in volle dynamiek vraagt om duidelijke keuzes van bedrijven.

De ICT-sector is daarvan een voorbeeld bij uitstek.

Pure ICT-dienstverlening is langzamerhand een commodity geworden, waardoor winstmarges uit het verleden nooit meer terug zullen keren.

Kansen op succes voor kleinere spelers vragen om specialisatie en aanwezigheid in groeiende markten.
Exact en Unit4, twee bedrijven die in hebben gezet op snelgroeiende takken van sport (cloud-software op het
gebied van ERP-dienstverlening) werden recent overgenomen door private investeerders.

De overgebleven ICT-bedrijven op de beurs treffen ieder hun eigen sores op weg naar specialisatie en succes.
Ctac en Ordina bijvoorbeeld zijn voor hun inkomsten vrijwel volledig afhankelijk van de Benelux, niet echt een groeiregio afgelopen jaren.

Niche strategie
Exact en Unit4 vonden nieuwe private eigenaars buiten de beurs. Ordina en Ctac zijn bovendien volledig afhankelijk van de Benelux.

De resultaten van deze bedrijven vallen vooralsnog tegen, mede omdat ze last hebben van flinke bezuinigingen bij overheden en financiële instellingen.

Ordina heeft daarbij ook nog te kampen met vermeende corruptie in het verleden. En die andere speler die met fraude kampt, Imtech, heeft zijn ICT-activiteiten grotendeels verkocht.

Nieuwkomer Gemalto zit in de niche van het beveiligen van mobiele communicatie, bankzaken en online transacties.
Het aanvankelijke enthousiasme van beleggers is de laatste tijd verdwenen.

Gemalto zal meer groei moeten laten zien dan het afgelopen jaar om de huidige koers te rechtvaardigen. Ook het voorgestelde dividend van 42 cent valt op deze koers van ruim 70 euro in het niet.

ICT Automatisering
Blijft over ICT Automatisering dat zowel software ontwikkelt als systeemimplementaties doet.

Het bedrijf is druk bezig zijn nichestrategie uit te voeren en trekt daarbij de aandacht.

Detacheerder DPA probeerde ICT over te nemen, maar zag zijn pogingen stranden omdat ICT te weinig synergie in een samensmelting zag.

Enkele weken geleden verkocht DPA zijn 20 procentbelang in ICT. Een van de kopers was smallcap-beleggingsfonds Darlin, van vermogensbeheerder Teslin. Zij kochten een 5 procentbelang waarmee de positie van Darlin verdubbelde naar 10 procent.

Beleggers zagen dit als een signaal dat ICT Automatisering een interessant bedrijf is dat wellicht binnenkort zal worden overgenomen. Sinds DPA zijn belang verkocht is de koers van ICT met een kwart opgelopen.

Cijfers niet denderend
Operationeel is ICT nog geen groeiwonder, zo blijkt uit de recent gepubliceerde resultaten over 2014. De voormalige hoogvlieger uit de dotcom bubble zag de omzet met een magere 4 stijgen, terwijl het operationele resultaat uit voort te zetten activiteiten slechts 2 ton hoger uitkwam op 4,2 miljoen euro.

De op 7 procent stabiel gebleven operationele marge stemt ceo Jos Bleije tevreden omdat 2014 als overgangsjaar wordt gezien met alle perikelen rondom DPA, de afgeketste overname van branchegenoot Brandfort en de verkoop van de verliesgevende Duitse activiteiten.

Een eerste doel is een marge van 8-10 procent, te bereiken door vereenvoudiging van de organisatie, meer eigen productontwikkeling en aanwezigheid in alle fasen van de levensduur van een product.

Het opzoeken van niches in ‘the cloud'of in de revolutie van 'internet of things', waarbij allerlei apparaten aan het internet gekoppeld worden en bestuurbaar en analyseerbaar zijn, behoort nadrukkelijk tot de strategie van ICT
Automatisering.

Bouwen aan meer schaal, internationalisatie, het aangaan van partnerships en het aantrekken en behouden van de juiste mensen kunnen het potentieel bij ICT bovenhalen. Beleggers zullen daarvoor nog het nodige geduld moeten opbrengen.




Gerelateerde artikelen