VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kan Exact profiteren van aanstaande overname Unit4?

Het Amerikaanse private equity huis Advent wil Unit4 overnemen. Is sectorgenoot Exact ook een interessante overnamekandidaat? Feit is dat Unit4 door de jaren heen stukken beter heeft gepresteerd dan Exact.

De interesse van private equity in ERP-softwarebedrijf Unit4 heeft niemand verbaasd.

Het bedrijf uit Sliedrecht, opgericht in 1980, draait uitstekend en door de sterke opkomst van ‘cloud computing', software via internet, is sprake van een steeds stabielere kasstroom.

Exact uit Delft, opgericht in 1984, kent een geschiedenis van vele bestuurswisselingen en aanhoudende invloed van oud-oprichters. Het bedrijf presteert al jaren ondermaats .

Sinds vorig jaar lijkt er eindelijk meer rust bij Exact te zijn gekomen en wordt hard gewerkt de groei terug te krijgen.
In het had Exact de autonome groei weer te pakken en blijkt de interesse van klanten voor de cloud oplossingen in hoog tempo door te zetten.

Vergelijk
Advent wil voor Unit4 18 keer het bedrijfsresultaat (ebitda) betalen. Eerdere overnames in deze markt gingen tegen een gemiddelde multiple van twaalf.

Analisten geven aan dat Advent waarschijnlijk vooral veel geld over heeft voor het Unit4 onderdeel FinancialForce.com, een cloud boekhoudoplossing dat bijzonder sterk groeit.

Software-ondernemingen met een heldere en concrete cloud-strategie hebben een streepje voor bij private equity bedrijven.

Uit dat oogpunt mag het geen wonder heten dat ook de koers van Exact de opgaande lijn heeft gevonden en beleggers inspelen op een Unit4 scenario.

Exact mag zich op het gebied van cloud-oplossingen marktleider in de Benelux noemen in het segment middelgrote bedrijven. De ambities reiken echter verder.

Eind derde kwartaal is het cloud product Exact Online in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd en nog dit jaar zal een start worden gemaakt in de Verenigde Staten en Duitsland.

Unit4 is door overnames een stuk internationaler dan Exact, dat de laatste jaren nauwelijks acquisities heeft gepleegd en de winst vooral uitkeerde.

Exact wordt op de huidige koers van rond de 23 euro verhandeld tegen circa10,5 keer het verwachte bedrijfsresultaat voor dit jaar. Dat is ondanks de laatste koersstijging van circa 15 procent nog steeds een groot verschil.

Unit4 is dan ook een stuk winstgevender. De ebitda-marge bedroeg in het derde kwartaal 23,7 procent tegen 18,2 procent voor Exact. Cloud Solutions zijn bij Exact goed voor circa 10 procent van de omzet, terwijl dat bij Unit4 15 procent is.

Dat neemt niet weg dat Exact in het derde kwartaal de inkomsten van online-software abonnementen met een fraaie 43procent wist op te voeren. Voor de komende jaren verwacht het bestuur een jaarlijkse groei van 30-50 procent.

Overname Exact?
Exact is niet vies van private equity. In 2008 zette het bedrijf zichzelf in de etalage om door private equity te worden overgenomen.

De grootaandeelhouders konden zich destijds echter niet vinden in de geboden prijs en vervolgens kwam de kredietcrisis er over heen.

Net als bij Unit4 wacht ook Exact nog grote investeringen in de uitrol van Exact Online. Voor Unit4 was dat reden de toekomst buiten de beurs om te zoeken.
Exact bevindt zich zelfs nog aan het begin van een nieuwe fase van internationale expansie.

Advent kon flink boven de beurskoers bieden omdat het goed gekapitaliseerde Unit4 met flink veel schulden financiert.

Bij Exact bestaat ook die mogelijkheid. Exact beschikt zelfs over een nettokaspositie. Als investeerders interesse hebben in Exact zullen zij wellicht meer bewijs willen zien van het internationale potentieel van of Exact Online.

LEES MEER:

17 oktober 2012

1 mei 2012

22 maart 2011

3 december 2010

30 augustus 2010Op de hoogte blijven?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen