VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gaat de overname van Exact deze keer wel door?

Jarenlang een overnameprooi genoemd en nu opnieuw begeerd. Gaat ook softwarebedrijf Exact de beurs verlaten? Het bedrijf lijkt de markt in ieder geval accurater te informeren dan bij een vorige gelegenheid.

Het was al met al een genante situatie zes jaar geleden.

In de nacht van 13 op 14 januari meldden diverse media dat het Delftse softwarebedrijf Exact in gesprek was met diverse investeringsmaatschappijen over de toekomst.

Het bedrijf zelf vond het niet nodig om de markt hierover te informeren.  en de handel in het aandeel stillegde. In de veertig minuten handel op die 14de januari was de koers al twintig procent gestegen.

Exact kwam pas aan het einde van de middag met het nieuws dat iedereen al uren wist. Wat betreft omgang met koersgevoelige informatie had het bedrijf een dikke onvoldoende gescoord.

Of die schaamtevolle gang van zaken destijds invloed heeft gehad op de besprekingen is nooit opgehelderd. Tot een vertrek van de beurs hebben de gesprekken destijds in ieder geval niet geleid.

Afgelopen vrijdag meldde Exact opnieuw gesprekken met investeerders te voeren. Hoewel er klachten zijn van beleggers over vreemde orders lijkt Exact en zijn gesprekspartners nu wat beter te reageren. De handel in het aandeel is in ieder geval niet stilgelegd.

Of dat een voorteken is voor succesvolle besprekingen moet worden afgewacht. Het gaat nog maar om verkennende gesprekken met naar verluidt private-equityfondsen Apax en KKR.

Belangen
Als de partijen achter de schermen tot overeenstemming komen is het te verwachten dat de overname niet tegen te houden is. Een groot deel van de aandelen Exact zit namelijk bij beleggers met grote pakketten.

Iets meer dan 30 procent is in handen van oprichters Eduard Hagens en Arco van Nieuwland. Daarnaast heeft Delta Lloyd een belang van ruim 13 procent. Verder bezit Janivo 8 procent, heeft FMR 6,4 procent en Silchester 4,2 procent. Dat telt al op tot ruim 60 procent.

Exact wordt door analisten al jaren getipt als overnamekandidaat, omdat het bedrijf nagenoeg schuldenvrij is en kan groeien door fors te investeren in ‘clouddiensten'. Daar is echter geld voor nodig dat beter bij een kapitaalkrachtige partner geleend kan worden dan bij een bank, zo is wellicht de gedachte. 

Prijs
Wat investeerders over moeten hebben voor een aandeel Exact is nog niet duidelijk. Er wordt gerept van een indicatieve biedprijs tussen de 30 en 35 euro per aandeel. Het aandeel sloot de dag voordat dit nieuws naar buiten kwam op 25,21 euro, dus dat belooft een duidelijke premie.

Op 35 euro zou de overnameprijs op 25 keer de winst per aandeel neerkomen. Als gekeken wordt naar de bij overnames vaak gebruikte maatstaf ondernemingswaarde (beurswaarde plus schuld) ten opzichte van het EBITDA-resultaat is de verhouding 17.

Weer ICT weg
Als de overname nu wel door zou gaan betekent dat een nieuwe aderlating voor de technologiesector op het Damrak, waar eerder dit jaar Unit4 voor 1,2 miljard euro werd overgenomen door investeringsmaatschappij Advent. Ook van Xeikon en Simac werd dit jaar de notering beëindigd.




Gerelateerde artikelen