VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rood Microtec komt maar niet tot structurele winstgevendheid

De omzet bij Rood herstelt. Met dank aan de recent verworven divisies. Topman Philip Nijenhuis is als altijd optimistisch, maar lukt het hem om Rood structureel winstgevend te maken? Vernieuwing lijkt bittere noodzaak.

‘Hoewel we er nog lang niet zijn, qua omzet en resultaat, geeft het herstel van de omzet vertrouwen voor het resultaat van 2010', aldus de topman. Het optimisme over de toekomst van de topman keert elk jaar terug bij de presentatie van de jaarcijfers. Helaas, de teleurstellende cijfers ook.

De chiptester boekte in de tweede helft van 2009 een nettoverlies van 0,6 miljoen euro, waardoor het totale verlies over vorig jaar op 1,7 miljoen euro uitkomt. Een jaar eerder werd nog een zeer bescheiden winst van 84.000 euro geboekt.

De omzet bedroeg in 2009 een kleine 12 miljoen euro, ofwel acht procent minder dan het jaar ervoor. Nijenhuis zag de afzetmarkten van Rood in de laatste maanden van vorig jaar weer aantrekken. De omzet nam in de tweede helft met 15 procent toe in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar.

Hoewel Rood Microtec geen concrete voorspellingen doet over 2010 gaat de topman de toekomst met vertrouwen tegemoet. Is dit terecht?

Nieuwe activiteiten bittere noodzaak
De resultaten van de van oudsher grootste divisie van Rood, de chiptest-divisie, zijn dramatisch. De omzet van het onderdeel, dat testdiensten levert aan chipfabrikanten, stortte in 2009 met bijna veertig procent tot 4,574 miljoen euro, als een pudding in elkaar.

Het onderdeel blijkt niet alleen kapitaalintensief (prijzige testmachines), maar ook nog eens zeer conjunctuurgevoelig. Daar komt bij dat het ‘testkunstje' in de laatste jaren stukken goedkoper door Chinezen gedaan kan worden. Hoewel de service waar Rood ‘groot' mee is geworden steeds minder belangrijk wordt, maakt het onderdeel nog altijd bijna 40 procent van de omzet uit.

Het toeleggen op nieuwe activiteiten, onder ander verkregen uit de overname van het Duitse Microtec in juni 2008, lijkt dus bittere noodzaak.

Goede inzet van 'goedkope Aziaten'
De vier kleinere activiteiten konden een gedeelte van de omzetterugval compenseren, waarbij ‘Supply Chain Management' in het oog springt. De omzet van deze divisie groeide in 2009 met ruim 230 procent tot 2,081 miljoen euro.

‘Supply chain' probeert juist gebruik te maken van de ‘goedkope' Aziaten. De divisie opereert als een soort projectmanager om ´fabless´ designhuizen - kort gezegd chipfabrikanten zonder eigen fabriek - te begeleiden om de door hen ontwikkelde chips in Azië te produceren.

Rood zorgt dat communicatieproblemen worden verholpen en schiet te hulp als Aziaten de Europeanen niet begrijpen. Als laatste dienst draagt Rood er zorg voor dat de eindproducten bij de gebruikers terecht komen (vaak Europa).

Volgens Nijenhuis groeit het aantal fabless designhuizen met 25 procent per jaar. ´Het herstel vond vooral plaats in het fabless segment. Dit onderstreept de juistheid van onze strategische keuze voor dit segment´, aldus Nijenhuis.

Nog meer omzet
Ook de drie overige relatief nieuwe divisies lieten een (bescheiden) groei zien in 2009. De omzet van de fout-analysedivisie, die defecten in chips opspoort en modificeert, steeg met vier procent tot 1,737 miljoen euro.

Bij ‘kwalificatie' (Qualification) bleef de omzet nagenoeg gelijk (2,297 miljoen euro). Hier kwalificeert Rood chips onder verschillende omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld (heftige) temperatuurwisselingen.

Het onderdeel ‘test engineering', dat (test)software schrijft voor de chipsfabrikanten, liet zelfs een omzetstijging zien van 17 procent (1,176 miljoen euro).




Gerelateerde artikelen