VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wavin: ‘2010 geen makkelijk jaar'

De verwachtingen voor 2010 zijn voor Wavin niet bepaald rooskleurig. Maar een optimist ziet lichtpuntjes in het Verenigd Koninkrijk en de balans is sterker dan een jaar geleden.

De maker van kunststof leidingsystemen publiceerde licht tegenvallende resultaten. De grote afstraffing op het Damrak die volgde, - het aandeel staat vrijdag nummer een in het lijstje grootste dalers met een min van 7 procent - heeft waarschijnlijk meer van doen met de sombere toekomstverwachting van het bedrijf.

‘Constructiemarkten zijn van nature laatcyclisch, de consument houdt de hand op de knip, en bouwmarkten laten nog altijd geen structurele groei zien', aldus bestuursvoorzitter Philip Houben in een begeleidend bericht. Daar komt nog eens bij dat door het slechte weer in het begin van 2010 bouwvakkers thuis zaten.

Omzetniveau stabiliseerde iets in tweede helft
De omzet van Wavin daalde over heel 2009 met 27 procent tot 1,16 miljard euro, in vergelijking met het jaar daarvoor. Waarbij aangemerkt dient te worden dat omzetniveau´s in de tweede helft van het jaar iets stabiliseerde, op weliswaar lage niveaus.

Het bedrijfsresultaat kreeg met een daling van 30 procent euro een flinke tik (110,4 miljoen euro). Helemaal onderaan de streep bleef een bescheiden bedrag over van 1,8 miljoen euro. Over 2008 bedroeg de nettowinst nog 32,1 miljoen euro.

Brits lichtpuntje
Opvallend is de groei van het bedrijfsresultaat in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In de tweede helft van 2009 bedroeg het bedrijfsresultaat in deze regio 8,6 miljoen euro, ofwel 274 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dit is een knappe prestatie aangezien de omzet in dezelfde periodes met 20 procent afnam. De grof ingezette kostenbesparingsprogramma's doen dus hun werk.

Ook lijkt het er volgens Wavin op dat de omzet ergens in het tweede helft van het jaar is uitgebodemd. Hoewel de omzet op lage niveaus liggen, lijken deze in ieder geval niet verder te verslechteren.

De verbetering van het resultaat kan waarschijnlijk op het conto van Groot Brittannië worden geschreven. In Ierland is volgens Wavin nog altijd sprake van de ´meest uitdagende marktomstandigheden in Europa'. Het aantal opgeleverde nieuwbouwhuizen halveerde dit jaar in vergelijking met 2008. Vergeleken met het topjaar 2006 daalde het aantal opleveringen zelfs met 72 procent.

Degelijke balans
Gelukkig kan de aangesterkte balans van Wavin inmiddels tegen een stootje. 2009 is het jaar waarin Wavin afscheid nam van een vervelende erfenis uit haar private equity verleden: een hoge schuldenlast.

Hier was helaas onder andere in het midden van 2009 voor nodig (400 procent verwatering)

De nettoschuldpositie - rentedragende schulden minus cashgeld - halveerde het afgelopen jaar tot 237 miljoen euro eind 2009. De solvabiliteit, het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal, steeg van 24 procent tot 42 procent.

Geen dividend
Om de balans verder te versterken keert het bedrijf uit Zwolle geen dividend uit. De vreemd vermogen verschaffers hebben de buizenproducent namelijk restricties opgelegd als het gaat om dividenduitkeringen.

Met de sterkere balans heeft Houben in 2010 in ieder geval een kopzorg minder dan in 2008. In plaats van kostbare managementtijd spenderen aan onderhandelingen met banken kan hij zich nu op operationele en strategische zaken storten.Gerelateerde artikelen