VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wavin-beleggers van het eerste uur zijn tweederde inleg kwijt

Buizenfabrikant Wavin gaat de beurs verlaten nu het wordt overgenomen door branchegenoot Mexichem. Wavin-beleggers van het eerste uur zijn tweederde hun inleg kwijt. Een belangrijke maar dure les.

Het Mexicaanse chemiebedrijf Mexichem begon met 8,50 euro per aandeel, verhoogde het bod drie keer en lijkt nu na een boekenonderzoek voor 10,50 euro de buit binnen te hebben.

De totale overnamesom komt op 531 miljoen euro. Aandeelhouders incasseren een flinke premie: voordat de Mexicanen zich meldden in november stond het aandeel Wavin onder de 4 euro.

En afgaande op de jaarcijfers die Wavin bekendmaakte, had het aandeel zonder de Mexicaanse belangstelling vermoedelijk nu niet veel hoger gestaan dan die 4 euro.

In 2011 boekte Wavin namelijk een jaaromzet van 1,3 miljard euro, iets meer dan een jaar eerder, maar de brutowinst (ebitda) daalde met 5,8 procent naar 98 miljoen euro. De buizenmaker uit Zwolle heeft veel last van hogere grondstofprijzen en kijkt dus tegen lagere marges aan.

Mexichem is twee keer zo groot als Wavin maar geografisch is er weinig overlap. Samen hebben de bedrijven een jaaromzet van 4 miljard euro en zijn zij wereldwijd de marktleider in kunststof leidingsystemen.

Als combinatie verwachten zij beter in staat te zijn de kosten te beheersen en te groeien in nieuwe markten.

Wavin blijft bestaan
De identiteit en merknaam van Wavin blijven behouden in de nieuwe combinatie, Wavin wordt een aparte operationele en juridische eenheid met hoofdkantoor in Zwolle. Ook voor verlies aan werkgelegenheid in Nederland hoeft voorlopig niet te worden gevreesd.

De raad van bestuur en de raad van commissarissen van Wavin steunen nu het bod en ook de grootste aandeelhouder Delta Lloyd lijkt dit bod te gaan accepteren.

Ook voor de overige aandeelhouders is het weinig rationeel deze 10,50 euro af te slaan. Als het bod niet slaagt, lijkt een halvering van de koers het meest gunstige vooruitzicht.

Lager dan introductiekoers
Wavin kwam in oktober 2006 naar de beurs voor 11 euro per aandeel. Beleggers van het eerste uur zijn er met 10,50 euro dus nog niet helemaal. Of zeg maar gerust nog helemaal niet, want het aandeel is door een diep dal gegaan.

Het bedrijf had in 2006 een beurswaarde van 1 miljard euro en had door de enorme schuldenlast een uiterst zwakke balans.

In 2009 vond een claimemissie plaats en een jaartje later een omgekeerde splitsing waarmee acht oude aandelen werden ingeruild voor één nieuwe.

Daarmee werd de balans op kosten van de aandeelhouders flink versterkt. Deze operatie bracht de introductiekoers van Wavin gecorrigeerd voor splitsingen op maar liefst 35,85 euro.

Aandeelhouders van het eerste uur zijn dus bij 10,50 euro ruim tweederde van hun inleg kwijt. Toch lijkt het huidige bod voor aandeelhouders Wavin in deze markt met haar eurocrisis en slepende recessie goed genoeg.

Dure les
Maar beleggers mogen wel degelijk ook gemengde gevoelens hebben. Wavin is in 2006 voor een veel te hoog bedrag en met een veel te zwakke balans naar het Damrak gebracht. Laat dat een les voor de toekomst zijn.

In de loop van het eerste kwartaal van 2012 wordt naar verwachting het biedingsbericht gepubliceerd en het bod uitgebracht. In maart 2012 zal Mexichem een BAVA houden teneinde toestemming van aandeelhouders voor het bod te verkrijgen. Wavin zal een informatieve BAVA houden voor het einde van de biedingsperiode.
Gerelateerde artikelen