VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Brunel tempert verwachtingen

Brunel, dat eind 2009 zijn winstverwachting voor het hele jaar nog verhoogde, heeft meer omzet en winst behaald dan vooraf aangegeven. Toch blijft de detacheerder bijzonder voorzichtig. ‘We kunnen niet ver vooruit kijken, veel van wat ons te wachten staat, hangt af van de macro-economische ontwikkelingen.'

Wel zei bestuursvoorzitter Jan Arie van Barneveld dat de vraag naar tijdelijk hoger opgeleid personeel in West-Europa wellicht over twee maanden volledig herstelt. Brunel ziet in Nederland en Duitsland de markt stabiliseren.

Voor de belangrijke energietak rekent het bedrijf bovendien op versnelling van de groei tegen het einde van dit jaar.
Ondanks deze positieve signalen geeft Brunel geen concrete outlook over 2010. ‘Het vierde kwartaal toont aan dat herstel in Nederland tijd kost'.

Hoofd boven water
Doordat de detacheerder laatcyclisch is, waren de gevolgen van de crisis, na een goed 2008, pas in 2009 duidelijk terug te vinden in de cijfers.

Brunel wist het hoofd gedurende de begintijd van de recessie nog goed boven water te houden. Door de economische crisis is de vraag naar hoogopgeleid personeel, zoals ingenieurs, afgenomen. Dat is het segment waar de uitzender zich hoofdzakelijk op richt.

Onder druk
De afgenomen vraag zette de detacheeractiviteiten van Brunel in Nederland en Duitsland onder druk. In 2009 liep de omzet in Nederland met 10 procent terug en in Duitsland met 22 procent. De winst van de Nederlandse activiteiten daalde met 42 procent, in Duitsland met 91 procent.

Dankzij een sterke aanwezigheid in de energietak, die de helft van de omzet genereert, en met dank aan de stijgende olieprijs, kon de onderneming dit aardig opvangen. Hier werd 49 procent meer winst geboekt bij een stijging van de omzet met 18 procent.

Het vierde kwartaal werd wel negatief beïnvloed door de beëindiging van een belangrijk contract bij de energietak.

Meer potentiële klanten
De ontwikkelingen voor 2010 zijn positief. Volgens financieel directeur Rob van der Hoek heeft Brunel in de energiehoek meer potentiële klanten op de korrel dan in 2009.

'We zijn inmiddels betrokken bij de ontginning van het recent ontdekte olieveld voor de kust van Brazilië. Bovendien zijn we in staat het gemis van het Pluto-project met drie andere projecten in de regio Australië op te vangen'.Gerelateerde artikelen