VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Van Lanschot verwacht versnelde winstgroei na de zomer

Na het verlies in 2009 verwacht Van Lanschot dit jaar weer naar een normaal winstniveau terug te keren en vervolgens als winnaar uit de crisis te stappen. Die verwachtingen moeten de pijn bij beleggers over het geschrapte dividend verzachten. 

De bankencrisis is voorbij voor Van Lanschot-topman Floris Deckers. De Bossche bank heeft zich daar op eigen kracht (lees: zonder staatssteun) doorheen geslagen, zo benadrukt hij nog maar eens bij de presentatie van de definitieve cijfers over 2009.

Geen overheid als aandeelhouder bij Van Lanschot. En dat verschaft de bank volgens haar topman een uitstekende uitgangspositie om als ‘winnaar’ tevoorschijn te komen in de wereld van het Nieuwe Bankieren, de overhoop gehaalde financiële sector na de crisis.

Stroppenpot
Dit overwinnaars-predikaat laat voorlopig nog even op zich wachten. De stroppenpot van Van Lanschot zal voorlopig nog verder volstromen. De bank houdt in de eerste helft van 2010 rekening met een gestage aangroei van de post kredietvoorzieningen, waarin verliezen op slecht of niet-inbare leningen worden verzameld. Van Lanschot heeft een stevige klantenkring in het segment van familiebedrijven en juist in deze meestal wat kleinere bedrijven slaat de recessie met wat vertraging toe.

Vanaf de tweede helft van 2010 verwacht Van Lanschot dat de snelheid waarmee de stroppenpot gevuld wordt afneemt. Tenminste, als het huidige economische herstel doorzet.

 Kerncijfers van Lanschot 2009
Nettoverlies 2009:  15,7 miljoen euro
Inkomsten 2009: 586,5 miljoen euro (+15%)
Dividend: geen
Rendement aandeel in 2009: -23%
 
Het maakt dat Van Lanschot ook tamelijk positief is over de nabije toekomst. Vanaf april zag het bedrijf zijn inkomsten stijgen dankzij onder meer kostenbesparingen en verlaging van de aangeboden spaarrentes. In de strijd om de spaarders in Nederland moest Van Lanschot hoge vergoedingen over het spaargeld betalen. Die tarieven zijn nu wat weggezakt, maar volgens Deckers nog steeds hoog in vergelijking met omringende landen. Dat is volgens de topman een logisch gevolg van de concurrentie van banken met staatssteun op de spaarmarkt.

Rode cijfers
Over 2009 moest Van Lanschot uiteindelijk rode cijfers presenteren. Die waren vooral te wijten aan eenmalige

posten, zoals de ondergang van DSB Bank- Van Lanschot reserveert ruim 7,6 miljoen als bijdrage aan het . 

Ook koos de bank ervoor zijn ambitieus ingezette, maar compleet mislukte nieuwe IT-systeem volledig af te schrijven. In de eerste helft van 2009 was al bijna 40 miljoen euro aan pijn gepakt, na juli kwam hier nog 4,9 miljoen bij. Totale heeft de bank nu 54 miljoen euro afgeschreven op het computersysteem zonder vooruitgang in automatisering. De bestaande systemen worden nu gedeeltelijk opgelapt om langer door te draaien.

Terug naar winst
Na die tegenvallers en het verlies van 2009 verwacht Van Lanschot nu terug te keren naar een normaal winstniveau. Die positieve verwachting moet beleggers warm houden want dividend zit er niet in als het aan de bank ligt.
Aandeel-(certificaat-)houdersvergadering Van Lanschot: 6 mei 2010. 




Gerelateerde artikelen