VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vopak vergroot opslagcapaciteit om wereldwijde marktgroei bij te benen

De crisis kwam tankopslagbedrijf Vopak eigenlijk niet slecht uit. Het concern kreeg er een klein beetje lucht door, wat het benutte om de opslagcapaciteit te vergroten. ‘Zodra de economie weer aantrekt, moeten we nog harder aan de slag om terminals bij te bouwen', zei topman John Paul Broeders eind 2009. Die tijd lijkt nu aangebroken.

De wereldmarktleider op het gebied van opslag en overslag van chemie en olieproducten geeft aan dat het bedrijf de komende jaren sterk inzet op het vergroten van de capaciteit.

Vraag stijgt sterk
Dat is nodig, want de vraag groeit. Volgens Vopak ‘moeten' er gewoon meer op- en overslagfaciliteiten komen om de groeiende productstromen wereldwijd te kunnen verwerken.

‘Als er geen crisis was geweest zouden we nu een tekort aan capaciteit hebben', zei Broeders eind 2009. Zijn bedrijf spint garen bij de wereldwijde onbalans op het gebied van olieproductie en consumptie. De vraag naar opslagdiensten in de olie-industrie stijgt daardoor sterk.

Verschuiving in activiteiten
Koninklijke Vopak is de afgelopen jaren steeds meer een logistieke functie gaan vervullen, in plaats van de conjunctuurgevoelige overflow van raffinaderijen en speculatieve opslag, die halverwege de jaren negentig nog de hoofdmoot van de activiteiten vormden.

De omslag werpt zijn vruchten af. In 2009 stelde Vopak twee keer zijn bij. De nettowinst kwam uiteindelijk 17 procent hoger uit dan in 2008 op 247,6 miljoen euro. De omzet steeg met 8 procent tot 1 miljard euro.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg 513 miljoen euro, waarmee Vopak voldeed aan de eigen verwachting dat het bedrijfsresultaat op minstens 510 miljoen euro zou uitkomen.

Groei van capaciteit
De opslagcapaciteit is in 2009 met 1,2 miljoen kubieke meter toegenomen tot 28,3 miljoen kubieke meter. In de komende drie jaren wil Vopak nog eens 3 miljoen kubieke meter toevoegen. De kosten van investeringen hiervoor raamt het concern op circa 1,6 miljard euro.

Met de grotere opslagcapaciteit voorziet Vopak een toename van het bedrijfsresultaat voor 2010 van 5 tot 10 procent. In 2010 moet dit resulteren in een bedrijfsresultaat van 625 tot 700 miljoen euro.

Groei ziet de onderneming vooral in Azië en het Midden-Oosten. Maar ook de capaciteit van de terminal in Amsterdam wordt verdubbeld.

Vopak kijkt voor groei ook naar overnamemogelijkheden van opslagcapaciteit opraffinaderijen. Zo meldt Broeders dat hij momenteel in gesprek is met Shell om te kijken of raffinaderijen die gesloten worden mogelijk gekocht kunnen worden.

Lees meer:

30 december 2009

12 november 2009

28 augustus 2009
 Gerelateerde artikelen