VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell: snijden en met geld smijten tegelijk

Shell grijpt in. Een nieuw strategisch plan moet een einde maken aan de al jaren stagnerende olieproductie. Bovendien moet de winstgevendheid omhoog. Maar waar aan de ene kant gesneden wordt, vloeit het geld aan de andere kant weer weg naar wel heel royale vertrekpremies, zoals die van ex-bestuurder Linda Cook.

Shell staat operationeel op een belangrijk keerpunt. De Nederlands-Britse olie- en gasmaatschappij heeft dinsdag de nieuwe strategie voor de komende jaren bekend gemaakt.


DE KERNPUNTEN:


Verwachtingen voor 2012

>De productie moet met 11 procent omhoog naar dagelijks 3,5 miljoen vaten olie of een equivalent daarvan.

>De operationele kasstroom (2009: 24 miljard dollar) zal 50 procent toenemen bij een olieprijs van 60 dollar per vat.

>Bij een olieprijs van 80 dollar per vat moet de toename van de operationele kasstroom 80 procent bedragen.

>Netto investeringen voor periode 2011-2014 worden geraamd op 25 tot 27 miljard dollar per jaar.

>
Tot eind 2011 verdwijnen 2.000 extra banen.

>Shell bekijkt momenteel 35 nieuwe projecten die de groei van Upstream (opsporen en winnen van olie en gas) tot 2020 moeten ondersteunen.

>15 procent van de raffinagecapaciteit wordt afgestoten.

>35 procent van de detailhandelsactiviteiten gaan de deur uit.

>Over de gehele linie wordt jaarlijks voor 1 tot 3 miljard dollar aan bezittingen verkocht.

MILJOENEN NAAR VERTREKKENDE TOPLUI:

Toch weer teleurstelling bij beloningen
Stevige ingrepen dus, die door analisten met vertrouwen werden onthaald. Maar daar staat tegenover dat Shell nog steeds een zeer teleurstellende beloningsbeleid hanteert. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2009.

Ex-bestuurder Linda Cook kreeg over haar laatste jaar in totaal liefst 7,2 miljoen euro mee. Hopelijk is dit het laatste lijk uit de kast van het oude Shell.

19 mei 2009
 17 maart 2009
 20 mei 2008

Lessen trekken
Beleggers keken uit naar de bekendmaking van de beloningen bij het concern. Bij de nieuwe salarisvoorstellen, die Shell eerder dit jaar presenteerde leek het bedrijf lessen te hebben getrokken uit het verleden.

De oliereus wist twee jaar op rij eigen doelstellingen om voor een bonus in aanmerking te komen, niet te halen, maar wel te belonen alsof er geen vuiltje aan de lucht was.

De recent gepresenteerde beloningsvoorstellen lijken verbetering te brengen. Maar over de hoogte van vertrekpremies werd niet gerept.

Miljoenen bij vertrek
Nu blijkt dat hier de vrees op buitensporige beloning bewaarheid is geworden.

Een groot deel van de 7,2 miljoen euro die Cook over haar laatste jaar uitbetaald heeft gekregen, bestaat uit een vertrekbonus. Die bedraagt liefst 5,464 miljoen euro.

Cook vertrok na 29 dienstjaren bij Shell. Volgens het beloningsrapport is bij haar exitpremie uitgegaan van de Nederlandse kantonrechtersformule, die in Nederland wordt toegepast bij onvrijwillig ontslag.

Oud-bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer, die tot juli 2009 ceo was, kon ook nog 4,877 miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven.

De huidige topman, Peter Voser verdiende in 2009 3,847 miljoen euro, exclusief pensioengelden.




Gerelateerde artikelen